Pulski divovi i veliki rotor svijetlit će u crvenoj boji povodom 20. obljetnice “Kravate oko Arene”

Povodom obilježavanja 20. obljetnice “Kravate oko Arene”, pulski divovi i veliki rotor u Šijani, 17. i 18. listopada 2023. godine svijetlit će u crvenoj boji.

Također u srijedu, 17. listopada povodom obilježavanja 20. obljetnice „Kravate oko Arene“ održat će se izložba i promocija istoimene knjige “Hrvati ujedinjeni kravatom” autorice Branke Bezić Filipović s početkom u 18,00 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Inicijatorica izložbe je predsjednica Američko hrvatskog kongresa i civilna predstavnica u Ujedinjenim narodima u New Yorku Nada Pritisanac Matulich kojoj je intencija povezivanje svjetskih sveučilišta kroz projekt “Kravata”. Nakon svečanog otvorenja izložbe uz roženice i glazbeni nastup Bruna Krajcara, predstavit će se hrvatsko kulturno blago – kravata i istaknuti Hrvati u iseljeništvu.

Otvorenju izložbe u ime Grada Pule odazvat će se gradonačelnik Filip Zoričić, a izložbu će predstaviti Ana Bedrina dugogodišnja suradnica hrvatskih iseljenika, Boris Vilich predsjednik Fundacije ACAP – Udruge američkih poduzetnika hrvatskog podrijetla, i prof. Danijela Mišar sa Sveučilišta Aspira iz Zagreba. U programu će sudjelovati učenici Gimnazije Pula, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Ekonomske škole i Škole primijenjenih umjetnosti i  dizajna iz Pule.

Projekt „Kravata“ inicirali su „Crodiaspora“ i „American Croatian Congress“ kako bi istaknuli utjecajne Hrvate iz hrvatske dijaspore kroz prikazivanje njihovih doprinosa unutar njihovih zajednica, Hrvatske i u svijetu.

Na izložbi će se predstaviti i istoimena knjiga koju je autorica Branka Bezić Filipović napisala trojezično, s namjerom obilaska svjetskih sveučilišta i „pokazivanja“ mladim da je domovina kravate Hrvatska.

Nakon što je 18. listopada 2003. godine izvedena spektakularna instalacija kravate oko pulske Arene, Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine dan 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od tada se svake godine u Puli, kao i diljem Hrvatske te u raznim dijelovima svijeta, svečano obilježava Dan kravate.

Odgovori

Pin It on Pinterest