U Medicinskoj školi Pula obilježen Svjetski dan oživljavanja

Istarska županija se i ove godine pridružila globalnom pokretu obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja pod sloganom „Svi građani Svijeta mogu spasiti život“, s ciljem buđenja svijesti građana Istre o potrebi oživljavanja do dolaska hitne medicinske službe. Tim povodom, u Medicinskoj školi Pula djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održali su edukaciju na temu oživljavanja namijenjenu učenicima, budućim zdravstvenim kadrovima i njihovim mentorima, odnosno profesorima.

U Hrvatskoj svakih sat vremena jedna osoba doživi iznenadni srčani zastoj izvan bolnice, a od deset žrtava preživjet će samo jedna. U Istarskoj županiji su od početka 2023. godine do danas, 203 osobe doživjele iznenadni srčani zastoj, a kod 45 je srce ponovno pokrenuto.

„Dobre rezultate, uz kvalitetan stručni rad i dobro opremljenu hitnu medicinsku službu, zahvaljujemo građanima Istre, koji uz potporu medicinskog dispečera na broju 194, provode osnovno održavanje života do dolaska hitne medicinske službe. Ovim putem se zahvaljujemo svim građanima Istarske županije, koji su samo ove godine, po uputama medicinskih dispečera, započeli oživljavanje u čak 85 % slučajeva i šest puta upotrijebili automatski vanjski defibrilator, te time zasigurno doprinijeli ovim iznad prosječnim rezultatima naše županije u odnosu na ostale u Hrvatskoj“, ističe županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić.

Krajnji je cilj, dodaje pročelnica, da Istarska županija postane „zajednica koja spašava živote“, odnosno da svi građani Istarske županije nauče provoditi osnovno održavanje života do dolaska hitne medicinske službe.

Naime, nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, što je puno manje vremena u odnosu na vrijeme koje je potrebno hitnoj medicinskoj službi da stigne do pacijenta.

Građani su u 60-80 % slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i kada bi odmah započeli s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje i potpuni oporavak žrtve srčanoga zastoja mogao bi se povećati za 2 do 4 puta.

Spomenimo i da su neke zemlje u škole uvele dvosatnu edukaciju iz osnovnog održavanja života, počevši s dobi od 12 godina, a od 2015. godine Svjetska zdravstvena organizacija podržava kampanju „Djeca spašavaju živote“.

Odgovori

Pin It on Pinterest