Grad Pula-Pola zaprimio je pozitivno mišljenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja na prijedlog Programa podrške i savjetovanja u osnovnim školama Grada Pule (tzv. „mobilni tim“)

Program će obuhvatiti učenike od petog do osmog razreda, kao i njihove roditelje, učitelje i stručne suradnike. Edukacije i radionice provodit će se u prostorima škole u popodnevnim satima nakon nastave, sukladno prioritetnim potrebama pojedinačne škole. Individualno savjetovanje odvijat će se po potrebi i pozivu. Organizacija i provedba programa ostaje fleksibilna s ciljem povećanja učinkovitosti, nastavno na potrebe uključenih.

Na pulskom području dulji niz godina uočava se potreba za dodatnom stručnom pomoći u osnovnim školama. Nakon pandemije ta je pomoć postala nužna, budući da je prisutna sve veća eskalacija nasilja, a broj stručnih suradnika ne uspijeva odgovoriti svim prisutnim zahtjevima i teškoćama.  Grad je svjestan potrebe za pružanjem pomoći i sustavno pokušava naći rješenja zbog čega je proveo analizu u pulskim osnovnim školama.

Obrada podataka koje su dostavile pulske osnovne škole ukazuje da gotovo sve škole ističu kao najveći problem u radu učenike s problemima mentalnog zdravlja, učenike s teškoćama u razvoju, roditelje te nedostatak stručnog kadra koji bi im pomogao u radu s djecom s teškoćama (psiholozi, edukacijski rehabilitatori, socijalni pedagozi, logopedi).

Nastavno na provedenu analizu, stručnjaci različitih profila definirali su program podrške i savjetovanja koji je u srpnju predstavljen ravnateljima osnovnih škola Grada Pule. Provodit će se tijekom školske godine 2023./2024. i bit će usmjeren prema učenicima, roditeljima, učiteljima i stručnim suradnicima. Program je definiran temama i područjima rada na koje je ukazala provedena analiza, te će se realizirati kroz edukacije, radionice, individualno i grupno savjetovanje.

Odgovori

Pin It on Pinterest