U Premanturi održana promocija monografije „Vještina ribarenja – umijeće življenja“

U Premanturi je održana promocija monografije o povijesti ribarstva općine Medulin, a u sklopu projekta Medulin Riviera Fishermen Tales

Danas je u Premanturi s početkom u 19 h u Kući prirode održana promocija monografije o povijesti ribarstva općine Medulin “Vještina ribarenja – umijeće življenja”.

Ribarstvo je duboko utkano u povijest općine Medulin u kojoj se oduvijek  živjelo od mora i uz more. Želja da se od zaborava sačuva bogata ribarska baština juga Istre  te  ista uključi u turističku ponudu Medulin Riviere rezultirala je osmišljavanjem projekta „Medulin Riviera Fishermen Tales“ u sklopu kojega je realizirana i ova monografija.

„Vještina ribarenja – umijeće življenja“ je monografija o materijalnoj i nematerijalnoj maritimnoj kulturnoj baštini i povijesti ribarstva na području općine Medulin, odnosno mjesta Medulin, Premantura, Banjole, Pomer, Vinkuran i Vintijan. Sadrži pregled razvoja ribarstva i školjkarstva od neolitika do danas, uključujući poglavlja o bivšoj Tvornici za preradu ribe u Banjolama, pregled ribolovnih alata, brodova i vrstu ulova karakterističnih za područje općine Medulin.  Prepuna je autentičnih fotografija koje su iz svojih obiteljskih arhiva ustupili članovi ribarskih obitelji, priča žitelja, povijesnih činjenica i zanimljivosti.

Za potrebe izrade monografije Kristina Tamara Franić Kučiš, povjesničarka umjetnosti i etnografkinja iz Banjola, zajedno s udrugom Arsanova provela je istraživanje i sakupljanje arhivske i etnološke građe, intervjuirala ribare i članove njihovih obitelji te na osnovu prikupljenih podataka napisala i tekst za monografiju. Kako je i sama istaknula na predstavljanju monografije „beskrajno je uživala radeći na ovom projektu te je zahvalna svim kazivačima što su s njom podijelili svoje emocije, sjećanja i obiteljsko nasljeđe što je rezultiralo ovom monografijom“.

Na izradi monografije sudjelovao je veliki tim ljudi pod uredničkom palicom Paole Orlić, glavne urednice, koja se svima zahvalila na predanom radu posebno istaknuvši doprinos Igora Zirojevića, grafičkog urednika i autora većeg broja fotografija te tima prevoditelja. Istaknula je da Vještina ribarenja – umijeće življenja ima veliku memorijsku vrijednost za cijelu zajednicu te da je prepuna informacija, osobnih priča, dogodovština te starih fotografija ribara i njihovih obitelji.

Mihael Idžaković, direktor TZO Medulin, zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta „prije svega ribarima, njihovim potomcima i članovima njihovih obitelji, ženama koje su radile u tvornici ribe u Banjolama i svim kazivačima koji su se prisjetili nekih prošlih vremena omogućivši nam svojim dragocjenim sjećanjem da dokumentiramo ribarsku povijest mjesta naše medulinske rivijere, svima koji su pretražili svoje arhive i ustupili brojne stare
fotografije te autorici teksta Kristini Tamari Franić Kučiš i uredničkom timu na čelu s Paolom Orlić i Igorom Zirojevićem, kao i voditeljici projekta Renati Kuharić koja je i idejni začetnik cijelog projekta . Svi su oni doprinijeli da ova vrijedna građa bude objedinjena i sačuvana kako bismo je mogli nadalje ponosno predstavljati našim gostima i sumještanima.“ Također je istaknuo da „čuvanje i promišljena interpretacija vlastite tradicije i baštine podiže vrijednost i privlačnost našeg kraja kao turističke destinacije te ojačava temelje održivog razvoja.“

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, istaknuo je zadovoljstvo što se općina  Medulin iznova potvrđuje kao sredina koja s poštovanjem njeguje tradiciju, u ovom slučaju ribarsku. Iako ribarstvo nije bila primarna djelatnost naših predaka „ vajk je ništo potezalo na more, potezalo poći ćapati ribe“  pa je ova knjiga spomen na povezanost mještana i mora.

Monografija pored hrvatskog teksta sadrži i prijevode na talijanski i engleski jezik, te je, osim lokalnom stanovništvu, namijenjena i promociji turističke destinacije Medulin Riviere, odnosno svima koji žele bolje upoznati našu ribarsku baštinu. Tiskana je u ukupno 1.000 primjeraka. Mještani, koji nisu imali priliku doći na promociju monografije, mogu se javiti u TZO Medulin te dobiti svoj besplatan primjerak.

Turistička zajednica općine Medulin je za projekt Medulin Riviera Fishermen Tales ostvarila financijsku potporu u okviru mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz LRSR 2014. – 2020. FLAG-a Istarska batana te je ovaj Projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Odgovori

Pin It on Pinterest