Počeli 21. Pulski dani eseja

Tema “Književnost i filozofija/Filozofija i književnost”

U Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika 20. i 21. listopada održavaju se 21. Pulski dani eseja. Ovogodišnja tema je “Književnost i filozofija/Filozofija i književnost”.

Otvaranju je u ime Grada Pule prisustvovao gradonačelnik Filip Zoričić koji je pozdravio sve prisutne te čestitao Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika na organizaciji još jednih Pulskih dana eseja.

„Nadam se da ćete konstruktivno raspravljati i da će s Pulskih dana eseja izaći dobri zaključci jer mislim da pomalo zaboravljamo na književnost, filozofiju i povijest“, rekao je gradonačelnik Zoričić zaželivši gostima ugodan boravak u našem gradu.

Prisutnima su se obratili i predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek te predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Boris Domagoj Biletić.

Na otvaranju 21. Pulskim danima eseja dodijelila se i Nagrada Zvane Črnja koja je utemeljena je 2007. godine na poticaj književnika Borisa Domagoja Biletića. Nagradu Zvane Črnja dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika za najbolju godišnju hrvatsku knjigu eseja.

Ove godine je prosudbeno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Davor Šalat, predsjednik, Livija Reškovac i Siniša Matasović, članovi, među prispjelim naslovima donijelo odluku da u uži izbor uvrsti pet naslova autora: Krešimir Bagić: „Republika stiha“, Boris Beck“: Jednorog u virtualnoj šumi“, Dragutin Lučić Luce: „Niti-niti“, Irvin Lukežić: „Kvarnersko-istarski ogledi i studije“ i Zdravko Zima: „Putnik s lažnim pasošem“.

Povjerenstvo se u ocjenjivanju knjiga vodilo isključivo dvama kriterijima: žanrovskim karakteristikama pojedinih knjiga koje su trebale odgovarati ogledu, odnosno eseju, i to u smislu visokog stupnja strukturalne prilagodljivosti koja mu je svojstvena, te estetskoj, odnosno književno-spoznajnoj vrijednosti tih knjiga. Prevladalo je mišljenje da se među pristiglim naslovima svojim esejističkim, književnim i spoznajnim kvalitetama izdvaja knjiga Dragutina Lučića Luce „Niti-niti“, stoga je povjerenstvo jednoglasno odlučilo da ona bude pobjednica natječaja, a njezin autor laureat Nagrade Zvane Črnja 2023. godine.

Nagradu je Lučiću uručila predsjednica Društva hrvatskih književnika dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.

Pulski dani eseja dosad su se obrađivali teme: Identitet i globalizacija, Grad – esej (popratni program “Joyce u Puli”), Kako čitam/o/ Europu?, Ljubav i mržnja, Provincija, Autoritet, Manipulacija, Zvane Črnja, Dokolica, Politika i političari, Optimizam, Hrvatska književnost u susjedstvu, (Ne)Sloboda ili demokratska cenzura, Hrvatski književni regionalizam – nekoć i danas, Patnja, 1918.-2018.: Stoljeće od raspada Monarhije, Akademik Josip Bratulić, Zbilja i sudbina književnosti, Pisac, demokracija, ideologija te Rat u hrvatskoj i stranim književnostima.

Pulski dani eseja su međunarodna književno-kulturna manifestacija koja se od 2003. godine održava u Puli u organizaciji Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika i časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra.

Odgovori

Pin It on Pinterest