Preminuo bivši zapovjednik rovinjskih vatrogasaca Edi Mendica

Foto: Asim Čabaravdić

 In memoriam Edi Mendica (1954. – 2023.)

Otišao je u vječnost 24. listopada 2023. godine vrhunski rovinjski, istarski i hrvatski vatrogasac, veliki čovjek i dobar prijatelj, uvijek spreman pomoći ljudima i u najopasnijim životnim situacijama.

 U 69. godini života preminuo je dipl. ing. Edi Mendica, bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Rovinj i Područne vatrogasne zajednice Rovinj. Umirovljen je 2012. godine s 39. godina radnog staža (od toga 37 u rovinjskom vatrogastvu). Familijarno je vezan za vatrogastvo, jer je otac  bio dugogodišnji član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjan i mlađi je brat vatrogasac u JVP Poreč.

Edi Mendica je rođen 1954. u Višnjanu i po završetku škole za autoelektričara zapošljava se u porečkoj Agrolaguni. U Rovinj ga je doveo natječaj za vatrogasca. Kao mladom čovjeku s obitelji,  uz radno mjesto ponuđena je mogućnost daljnjeg obrazovanja i stručnog usavršavanja te rješavanje stambenog pitanja. Bila je to privlačna ponuda koju je prihvatio, a vrijeme je potvrdilo da je odluka bila izvrsna osobno za njega kao i cijelu zajednicu. Počeo je kao pripravnik 1975., a  godinu kasnije (1976.) odlazi u Zagreb na školovanje za prekvalifikaciju. Potom je završio nekoliko specijalističkih tečajeva, među njima i za samostalnog ronioca.  Nakon toga ponovno odlazi u Zagreb na školovanje za vatrogasnog tehničara specijalistu i po završetku 1980. postavljen je  za voditelja smjene. U veljači 1986. Izvršno vijeće općine Rovinj imenuje ga za zapovjednika vatrogasne postrojbe i tu je dužnost  obnašao do umirovljenja. Uz redovan rad Završio je Visoku školu zaštite od požara.  

Kada je Edi Mendica došao u Rovinj postrojba je imala  desetak zaposlenih vatrogasaca koji su raspolagali s tri vozila (stari „fap“, kombi i auto cisterna), te s oskudnom opremom. Danas  JVP ima 30 operativaca, postrojba raspolaže suvremenom vatrogasnom tehnikom, počevši od opreme i 16 suvremenih vozila, te  plovila za intervencije na moru. Područna vatrogasna zajednica Rovinj u četiri DVD-a (Bale, Kanfanar, Rovinjsko Selo i Žminj) ima 80 operativnih vatrogasaca  za sudjelovanje na intervencijama kako na kopnu tako i na moru. Za takva djelovanja rovinjsko vatrogastvo ima obučene profesionalne i dobrovoljne vatrogasce u sklopu JVP-a Rovinj i u sastavu DVD-a. Na tom planu Edi Mendica dao je veliki doprinos zalažući se uvijek za stručno usavršavanje vatrogasaca i tehnički napredak u svim segmentima vatrogastva.

  O pozivu vatrogasca Edi  Mendica često je govorio:

-U vatrogastvu je lijepo, jer se pomaže ljudima i stalno se događa nešto novo, upoznaju novi ljudi i sazna nešto novo. Svaki je požar, svaka intervencija posebna. Poziv vatrogasca je vrlo zahtjevan i odgovoran, ali za vatrogastvo je nužna ljubav, čovjek to jednostavno mora zavoljeti. Veoma sam zadovoljan s radom naše Područne i Županijske vatrogasne zajednice i jako sam zahvalan na odličnoj suradnji i svesrdnoj potpori. Hvala kolegama, Gradu Rovinju i općinama na neprestanoj potpori sa željom da vatrogastvo i u ovom dijelu Istre uvijek bude na uzornoj razini, naglašavao je Mendica.

  Na uobičajeno pitanje kako će provoditi umirovljeničke dane rado je odgovarao: „Uz vatrogastvo imat ću dovoljno vremena za more i ribolov, a iznad svega tu su moji unuci kojima ću se moći u potpunosti posvetiti.

Edi Mendica dobitnik je više visokih vatrogasnih priznanja, a 2008. godine, prigodom obilježavanja 130 godina pulskog vatrogastva i 15. godišnjice Vatrogasne zajednice Istarske županije, uručeno mu je priznanje za posebne zasluge koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica. Godine 2016. godine nagrađen je medaljom Grada Rovinja.

Odgovori

Pin It on Pinterest