Queer+ Security u klubu Kotač u Puli

Napadi na pripadnice_ke LGBTIQ+ zajednice, nažalost, sve su učestaliji. Porast takvih situacija primijetili su i autori_ce trećeg izdanjaRozog megafona – izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj u kojem je istaknuto da se u razdoblju 2018. – 2022. povećao broj zločina iz mržnje i govora mržnje, da je nasilje protiv LGBTIQ osoba i dalje visoko, te da većina žrtava nasilja ta kaznena djela ne prijavljuje.

Osim u javnome prostoru, u kojem su LGBTIQ+ osobe zapravo i naviknute na ovakve pojave, zamijećen je i porast napada na „sigurne prostore“ LGBTIQ+ zajednice, na prostore unutar „naša četiri zida“. Na popularni queer party Bitcherin, koji se održavao u splitskom klubu Kocka, u siječnju su upali huligani koji su prvo vrijeđali, a zatim i napali dvojicu mladića, koje su potom dočekali ispred kluba te fizički napali i proganjali Splitom. U lipnju je pulska proslava Mjeseca ponosa koju je organizirao Proces, u unutrašnjem dvorištu Rojca, osim dobrom zabavom obilježena i napadom bakljama. Kao reakcija na upravo takve događaje akteri_ce scene su se okupili u neformalnu inicijativu te osmislili i provode projekt Queer+ Security.

U petak, 27. listopada u Klubu Kotač u Društvenom centru Rojc bit će održana posljednja ovogodišnja etapa projekta Queer+ Security, koji je prethodno predstavljen splitskoj, zagrebačkoj i riječkoj publici. Projekt se sastoji od DJ/VJ radionica, panel rasprave o politikama plesnog podija, te završnog partyja. Pink Security – inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing, koja je protekla iz splitskog kolektiva Queeranarchive i njihovog klupskog programa Zvjerinjak, pokrenula je projekt Queer+ Security kroz koji je provedeno istraživanje kojim je ustanovljeno tko se osjeća sigurno, a tko ne na plesnom podiju i oko njega, te su definirane preporuke kako bi klubove učinili sigurnijim i inkluzivnijim mjestima za sve. Na osnovu istraživanja publiciran je zine koji donosi smjernice za sigurniji i inkluzivniji clubbing.

S početkom u 20 sati održat će se panel rasprava „O politikama plesnog podija“, na kojoj će se otvoriti pitanja političnosti plesnog podija i klupske dinamike moći, od rodne neravnopravnosti na klupskoj sceni, pitanja pristanka i granica, preko raznolikosti u glazbenoj/kulturnoj politici do dinamika moći u klupskim prostorima, te će potom biti predstavljen zine. Na panel raspravi, koja će biti održana na engleskom jeziku,  sudjeluju predstavnici_ce splitskog kolektiva queerAnarchive/Zvjerinjak i ljubljanska Rejv utopija.

U nastavku večeri, od 23 sata do 4 ujutro, održat će se glazbeni program „Zvjerinjak xx Proces presenta Rat girl summer“ na kojem će nastupiti Katcha b2b Balana iz ljubljanskog queer DJ kolektiva Ustanova i Gabibabydoll član kolektiva queerAnarchive i rezident klupskog programa Zvjerinjak, kao i polaznice_i održane DJ radionice.

Predstavljanje zine-a i razgovor o sigurnijem clubbingu se realizira u sklopu projekta Queer+ Security koji se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena s partnerskim organizacijama Pink Security, AKC, Proces, queerANarchive i LORI. Rad kolektiva Q+ SECURITY provodi se u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Odgovori

Pin It on Pinterest