Usklađivanje granica Vodnjana i Svetvinčenta temeljem Sporazuma iz 1995. godine

Gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio i načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković održali su 17. listopada 2023.godine zajednički radni sastanak u Državnoj geodetskoj upravi u Zagrebu na temu ispravka granica jedinica lokalne samouprave za Grad Vodnjan-Dignano i Općinu Svetvinčenat. Sastanak je rezultirao rješenjima za naselja Tršićani i Sveti Kirin, koja su razdijeljena između dviju jedinice lokalne samouprave, a koja će opet biti povezana na način da Tršićani u cijelosti uđu u sastav Grada Vodnjan-Dignano, a Sveti Kirin u cijelosti u sastav Općine Svetvinčenat.

Takvo je rješenje u skladu s načelom da naselje pripada onom gradu ili općini kojem tradicionalno gravitira te se time granica konačno usklađuje s jedinim pravno valjanim dokumentom o granicama na ovom području!

Naime, područja jedinica lokalne samouprave, slijednika bivše Općine Pula (Grad Pula, Grad Vodnjan, Općina Medulin, Općina Barban, Općina Marčana, Općina Ližnjan i Općina Svetvinčenat) uređena su Sporazumom o preuzimanju nekretnina bivše Općine Pula od 23. prosinca 1995. godine. Sporazum su usvojila i potpisala gradska, odnosno općinska vijeća svih pravnih sljedbenika bivše Općine Pula te je objavljen u Službenim novinama Istarske županije broj 4/96 od 1. listopada 1996. godine. Sastavni dio Sporazuma je i kartografski prikaz.

Usvajanjem, potpisivanjem i objavljivanjem Sporazuma ispunjena je obveza iz članka 37. Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (NN 86/06- 110/15), kojim je propisano da će jedinice lokalne samouprave donijeti sporazum na temelju kojeg će izvršiti podjelu imovine te preuzeti prava i obveze u skladu s područnim promjenama.

Međutim, uvidom u podatke službene evidencije Registar prostornih jedinica utvrđeno je pak da granica između Općine Svetvinčenat i Grada Vodnjana (na kartografskom prikazu kao sastavnom djelu Sporazuma, označena br. 3. i 4.), ne odgovara u cijelosti granici između Općine Svetvinčenat i Grada Vodnjana onako kako se vodi u Registru prostornih jedinica.

Tehnički ispravci nedovoljno točnih ili pogrešno unesenih podataka o granicama u Registru, ispravljaju se u skladu s odredbama Pravilnika o registru prostornih jedinica (“Narodne novine”, br. 37/2020).

Na osnovu toga, Državna geodetska uprava će u Registru ispraviti granice između Općine Svetvinčenat i Grada Vodnjana- Dignano na području Tršićani i Sveti Kirin. I to na način da se područje Tršićani (Sporazum dio broj 3.) pripoji Gradu Vodnjanu-Dignano, a područje Sveti Kirin (Sporazum dio broj 4.) pripoji Općini Svetvinčenat.

Time će se za naselja, koje će svako za sebe u cijelosti pripadati istoj jedinici lokalne samouprave, riješiti brojni administrativni, komunalni i prostornoplanski problemi, nastali greškom kroz protekla desetljeća. Na taj način normalizirat će se i život mještanima naselja.

Na sastanku u Zagrebu donesen je i zaključak da će Državna geodetska uprava nastaviti komunikaciju s ostalim gradovima i općinama radi daljnje provedbe Sporazuma o preuzimanju nekretnina bivše Općine Pula od 23. prosinca 1995. godine. To pretpostavlja i daljnja usklađivanja teritorijalnih granica kako se vode u Registru prostornih jedinica s pravnim temeljom, odnosno sa Sporazumom iz 1995. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest