Brojna pročelja dobila novo ruho

Od 2022. godine do danas obnovljeno 21 pročelje, 7 je trenutno u obnovi, a u 2024. planira se obnoviti preko 20

Grad Pula nastavlja s prvorođenjem projekta Dolcevita kojim sufinancira obnove pročelja i krovišta zgrada važna za očuvanje povijesnog i arhitektonskog identiteta grada. Jedan je to od važnijih projekata Grada Pule, a osim pročelja, Grad kontinuirano uređuje i javne površine, trgove i ulice te zelene površine.

„I ove smo se godine, u fazi pripreme proračuna za 2024. godinu, sastali sa svim pulskim upraviteljima i pripremili liste s potencijalnim prijaviteljima. Iz analize prikupljenih podataka za 2024. godinu možemo očekivati veći broj ugovora od ove godine, od čega desetak u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini, a znatno više izvan nje, za što će se u proračunu za 2024. planirati iznos od oko milijun eura. Nastavljamo dalje s projektom“, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Tijekom 2023. godine zaprimljeno je 17 novih prijava za obnovu pročelja građevina i sklopljeno 13 novih ugovora za slijedeće građevine: Epulonova 14, Giardini 10, Poljana Sv. Martina 3, Castropola 1, Kochova 1, Jeretova 9, Rakovčeva 17, Krmpotićeva 10, Flanatička 31/Mletačka 2, Rakovčeva 6 i Rakovčeva 8, Kamenjak 2 i Kamenjak 4. Na većini građevina su radovi u tijeku, a na pet građevina je skela već skinuta i vidljive su uređena pročelja.

Do kraja godine planiran je dovršetak radova za građevine na adresi Dubrovačke bratovštine 2, Stube Jurine i Franine 7, Rovinjska 9, a sukladno zaprimljenoj dokumentaciji i najavama upravitelja očekuje se sklapanje ugovora za obnovu građevina Giardini 2 i Giardini 3, Istarska 32, Flavijevska 4, Stankovićeva 7.

Tijekom 2023. je za provedene obnove trenutno izvršena uplata u iznosu od 120 tisuća eura, što će se do kraja godine znatno promijeniti s obzirom na ugovorno angažirana sredstva i očekivano pristizanje zahtjeva za isplatu.

U programu Dolcevita je tijekom 2022. godine sklopljeno 18 ugovora za sufinanciranje građevina, sukladno Programu obnove pročelja građevina na području grada Pule, od kojih je do danas realizirano 15 na sljedećim adresama: Stankovićeva 5, Motikina 21, Cvečićev uspon 2, Flavijevska 30, Novigradska 14, Tartinijeva 6, Ruže Petrović 6, Poljana Sv. Martina 1, Trg Stara tržnica 5, Dobricheva 26, Karlovačka 4, Castropola 41, Buonarrotijeva 6 i 8, Faverijska 18 i Maksimijanova 15.

Na realizaciju obnove utječu brojne okolnosti od kojih su za istaknuti platežna moć i kreditna sposobnost suvlasnika u zgradi, ali i nedostatak većeg kvalitetnih izvođača radova na području Pule.

Na projekt Dolcevita mogu se prijaviti građevine iz bilo kojeg dijela grada uz uvjete da sama zgrada zadovoljava kriterije prijave na program što podrazumijeva zgradu važnu za očuvanje povijesnog i arhitektonskog identiteta grada, s vidljivim oštećenjima i znakovima propadanja na uličnom pročelju.

Pulski program Dolcevita je odjeknuo kroz šire područje i izazvao interes drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, pa služi kao ogledni primjer dobre prakse za rješavanje istovjetnih problema na njihovom području što još jednom potvrđuje da je Grad Pula iznjedrio funkcionalni alat za obnovu povijesnih građevina u našem gradu.

Odgovori

Pin It on Pinterest