Kultura spaja različitosti koje se dopunjuju

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija je jučer u Puli, organizirala devetu u nizu panel raspravu pod nazivom „Kultura – različitosti koje se dopunjuju: 30 godina razvitka kulture u Istarskoj županiji – Regione Istriana“.

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita je uvodno poručila kako je Istarska županija u svojih prvih 30 godina dokazala da kultura nije na posljednjem mjestu, već da ona može biti motor razvoja cijelog društva i šire regije i da je ona duboko povezana sa svim našim ostalim segmentima života.

„Mnogo je projekata koje smo realizirali svih ovih godina, a nedavno smo i potpisali sporazume o suradnji na projektu Kuća istarskih kaštela u Momjanu i na projektu Kuća freska u Draguću te Ugovor o realizaciji projekta „Izrada Oprtaljskog statuta“ u seriji „Kolana od statuti“. Pokrenuli smo mnoge kulturne manifestacije u manjim mjestima kako bi se i ona razvila i u tome smo uspjeli. Ono što moram istaknuti je kako razvoj neće stati, no ono na što moramo posebno paziti je da u tom razvoju ne izgubimo svoje posebnosti koje nas čine autentičnima“, kazala je zamjenica župana Acquavita.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule Emina Popović Sterpin čestitala je Istarskoj županiju 30. godišnjicu osnutka i kazala kako su kultura, materijalna i nematerijalna baština, među glavnim obilježjima i najvažnijim segmentima ovog područja na čemu je potrebno i dalje inzistirati kako bi tako i ostalo.

Panel raspravu o kulturi je otvorila ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Ivona Orlić koja je predstavila županijske ustanove u kulturi i pojasnila važnost iskorištavanja europskih projekata koji su na raspolaganju. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo govorio je o velikim kulturnim manifestacijama koje su se u protekla tri desetljeća održala na svjetski poznatoj pozornici pulske Arene, te je ustvrdio kako Pula posjeduje još dvije važne pozornice, Kaštel i od nedavno otvoreno i za suvremene potrebe adaptirano Malo rimsko kazalište.

Na panel raspravi su sudjelovali i umjetnik i voditelj glazbeno – scenskih djelatnosti POU Poreč David Belas, predsjednik Udruge Metamedij Marino Jurcan , članica poglavarstva Talijanske unije zadužena za kulturu Marianna Jelicich Buić, ravnateljica POU Labin i predsjednica MKS Renata Kiršić, ravnateljica POU Grada Rovinja Dubravka Svetličić, voditeljica programa Kluba & knjižare Giardini 2 Helena Vodopija i sociolog i autor Istarske kulturne strategije I. i II. Davor Mišković.

Mišković je govorio o smislu kulturne potrošnje kao indikatora konzumacije kulturnog sadržaja, odnosno spremnosti ljudi da izdvoje novac za kulturne događaje, koji ipak ne može ući u samu dubinu kulture te o razvoju kulturnog identiteta Istre za kojega je ustvrdio da nastaje u vremenu, da se gradi i da ovisi o samim građanima koji ga stvaraju.

Na kraju panel rasprave sudionici su se složili kako je kultura u Istarskoj županiji na visokoj razini razvoja i kako Županija prepoznaje važnost nezavisne kulture te kako imamo razloga biti ponosni na kulturu. Nakon rasprave okupljenima se na dolasku zahvalio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica koji je poručio kako u Istri kultura ima posebno mjesto i kako će nadležni Odjel nastaviti raditi na očuvanju i vrednovanju zavičajnosti, identiteta i kulturne baštine cijele Istre.

Odgovori

Pin It on Pinterest