Sutra u INK Noć kazališta!

U subotu, 25. studenog 2023. INK obilježava Noć kazališta:

u 18:00 sati na rasporedu je predstava „Pravi izbor?“,

a u 20:00 sati predstava „Levan beach hotel“

PRAVI IZBOR?

autori i izvođači:  polaznici Dramskog i plesnog studija INK-a

voditeljica: Marijana Peršić, dramska pedagoginja 

trajanje: 60 minuta

Forum-predstava PRAVI IZBOR? je interaktivna predstava koja govori o vršnjačkom nasilju u adolescentnim vezama. Izvedba je planirana za 24. i 25. studeni povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i uoči obilježavanja događaja Noć kazališta. Forum-predstava govori o mladima koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Dvoje mladih, Aurora i Lukas, susreću se i zaljubljuju. Ispočetka skladan odnos pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Njihovo društveno

okruženje, prijatelja i “prijatelja” ima različita stajališta u odnosu na njihovu vezu.  Aurora će se suočiti s velikim problemom za koji nije bila spremna. Što će odabrati? PRAVI IZBOR? je forum-predstava nastala 2016. godine kao rezultat radioničkog rada ondašnjih polaznika srednjoškolaca, u suradnji s dramskim pedagozima INK-a i stručnom suradnicom iz Sigurne kuće Istra. Od tad je forum-predstava imala puno izvedbi. Prvenstveno je bila namijenjena učenicima srednjih škola (prvih i drugih razreda), no u međuvremenu smo je počeli prikazivati i osnovnoškolcima (sedmi i osmi razred). 

20:00 sati

LEVAN  BEACH   HOTEL

autori teksta: Michael i Susan Parker
prilagodba na ližnjasku čakavicu: Marilena Dužman
redatelj, prijevod teksta: Jasminko Balenović
scenografija: Jasminko Balenović, Goran Šaponja
kostimografija: Desanka Janković
glazba: Teodor Tiani
oblikovatelj svjetla: Dario Družeta
scenski pokret: Andrea Gotovina

igraju: Irena Tereza Prpić, Valter Roša, Linda Kliman, Romina Vitasović Lučić, Vini Jurčić, Dominik Dolenc, Luka Mihovilović

trajanje: 120 minuta

GLEDATI, UŽIVATI, RAZONODITI SE

 Raditi, zapravo osmisliti i režirati, predstave poput ove, dakle Levan Beach Hotel, uvijek pružaju i profesionalno i osobno zadovoljstvo susreta kazališne riječi, glumačkog umijeća i realizacije inscenacije. Kad je k tomu, sve to zajedno ujedno i rad na Čakavskoj sceni, uz angažman  “vlastitih” kazališnih snaga, scenski adrenalin i kazališni entuzijazam postaju zadovoljstvo, gotovo savršeno, idealno promišljanja kazališnog djelovanja.

Naravno, time i odgovornost “za uspjeh” predstave postaje veća. Sve te energetske silnice kazališnog djelovanja objedinjene su u radu na ovoj predstavi, i s lakoćom, upravo “zarazno” prelaze na publiku, jer to je prije svega živahna, vesela, razigrana i  komunikativna komedija. Takvi epiteti, koji prvo padaju na pamet, gledateljima jamče lepršavu i vedru predstavu. Predstavu valja gledati, u njoj uživati, razonoditi se, i naposljetku zrcalno prepoznati i vlastite “prednosti i mane”, sve one djeliće života kojima se smijemo i veselimo, s optimizmom promatramo, a pokatkad i možda pokupimo poneku ideju iz komedije, eventualno “rješenje” za podnošljiviji i bolji život.

Predstavu valja gledati, u njoj uživati, razonoditi se, ponovimo još jednom, jer je nemoguće i nepotrebno, u ovom kratkom predstavljanju, ispričati sve peripetije, zamjene, zabune, zavođenja i obrate, koji se uporno događaju u predstavi. Već sam naslov komedije Levan Beach Hotel, očito s mjestom radnje u hotelu, ali ne bilo kakvom hotelu, već određenom i namjenskom hotelu za vjenčanja, na Čakavskoj sceni dovoljan je izazov i mamac za dolazak u kazalište.

Jasminko Balenović, redatelj

„… Ocjenjivački sud 12. Bobijevih dana smijeha u sastavu: glumica Ankica Dobrić, predsjednica, predstavnik publike Branko Babac i redatelj Ivan-Goran Vitez izražava zadovoljstvo brojnošću i kvalitetom prikazanih predstava koje su privukle velik broj gledatelja pokazujući kako su, u teškim i dramatičnim vremenima, radost i zadovoljstvo koje ova vrsta teatra donosi posebno važni. Oni koji su u tome imali najviše uspjeha zaslužili su četiri ravnopravne nagrade i tri posebna priznanja.

Prvo od tih priznanja dodjeljuje se produkciji Istarskog narodnog kazališta Levan Beach Hotel Michaela i Susan Parker, u prijevodu i režiji Jasminka Balenovića. Iznimno poletan mladi ansambl Istarskog narodnog kazališta čini ovu komediju gledateljskim užitkom, a poseban joj šarm daje i prijevod na istarsku čakavicu kojom se ističe hrvatska lingvistička šarolikost….“

Odgovori

Pin It on Pinterest