Istarska županija raspisala postupak javne nabave za izvođača radova na izgradnji školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Cittanova

U ovome mandatu Istarska županija ulaze značajna sredstva u obrazovanje, a trenutno je u tijeku postupak javne nabave za odabir izvođača radova na izgradnji školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Cittanova.

Tim povodom istarski župan Boris Miletić kazao je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i školstvo je, uz socijalnu skrb i zdravstvo, na samome vrhu.

„Projekt izgradnje zgrade Talijanske osnovne škole u našem Novigradu znatno će pridonijeti unaprjeđenju obrazovnog sustava i dodatno naglasiti važnost očuvanja i promicanja jezične raznolikosti koju toliko često naglašavamo i kojom se ponosimo. Ovaj projekt dokazuje i odražava našu predanost nastavku razvijanja obrazovanja u Istri, ali njime također šaljemo snažnu poruku prijateljstva, zajedništva i suradnje.“ – kazao je župan Miletić.

Izgradnja i opremanje nove školske zgrade Talijanske osnovne škola – Scuola elementare italiana Novigrad-Cittanova projekt je od iznimnog značaja kako za Istarsku županiju, tako i za Grad Novigrad te Talijansku uniju. Upravo zato, 25. kolovoza 2022. godine pristupilo se potpisivanju tripartitnom Sporazumu o sufinanciranju spomenute investicije. Sporazumom je utvrđeno da se Talijanska unija obvezuje osigurati iznos od 1,4 milijuna eura, a Istarska županija i Grad Novigrad-Cittanova osigurat će ostatak iznosa do ukupne vrijednosti projekta. Nakon okončanja investicije strane potpisnice utvrdit će stvarnu cijenu izgradnje i opremanja Škole, te po potrebi osigurati dodatna sredstva, odnosno umanjiti obaveze ukoliko konačni obračun ukaže na manje utrošenih sredstava.

Sredstva za izgradnju nove školske zgrade osigurana su u Proračunu Istarske županije za 2023. godinu, a prenijet će se u Proračun za 2024. godinu. Valja podsjetiti da je po istom principu, zajedničke suradnje u 2022. godini uspješno okončan projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana „Leonardo da Vinci“ Buje – Buie, u čijem su sufinanciranju sudjelovali Istarska županija, Talijanska unija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike. Projekt škole u Bujama, kao i ovaj predstojeći u Novigradu, imaju dodatnu važnost u smislu očuvanja i promicanja naših vrijednosti, poput dvojezičnosti koja je definirana i našim Statutom, te ujedno potvrđuje značaj autohtone talijanske nacionalne zajednice u Istarskoj županiji.

Odgovori

Pin It on Pinterest