Pula jedini hrvatski grad član europske mreže Izazov inteligentnih gradova (ICC) posvećene zelenoj i digitalnoj tranziciji

Konferencija ICC (Izazov inteligentnih gradova) Strategy City Lab koja je okupila više od 225 članova ICC zajednice održala se 23. i 24. studenoga u Bruxellesu. Na konferenciji je sudjelovala pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić u svojstvu ICC koordinatora Grada Pule.

Događaj je okupio mnoštvo članova ICC zajednice, uključujući gradske čelnike i poslovne dionike iz središnjih i mentorskih gradova ICC-a, stručnjake za urbani razvoj i tranziciju, stručnjake iz područja zelenih i digitalnih tehnoloških rješenja, akademike i predstavnike Europske komisije.

Prvi dan događaja uključivao je javna predavanja, predstavljanje dobrih primjera iz mentorskih gradova Europe kao što su Amsterdam, Dortmund, Aalborg, Mannheim, Goeteboerg, Espoo te radne sjednice tijekom poslijepodneva. Drugi dan je bio posvećen interaktivnim radionicama i sastancima umrežavanja koji su omogućili dionicima ICC-a da se sastanu, predstave i usmjere strategije i akcijske planove svojih gradova te razmijene ideje koje će potaknuti pokretanje partnerstava lokalnog zelenog plana (LGD). Pročelnica Samanta Barić je unutar svoje grupe predstavila izazove našeg grada, planove za budućnost te ključne teme za razvoj koje su usmjerene ponajviše na sektor održive urbane mobilnosti i transport kroz digitalizaciju i pametna rješenja, održivo graditeljstvo kroz energetski učinkovitu gradnju, urbano planiranje, zelenu urbanu obnovu, infrastrukturu i dizajn, te održivi turizam kroz eko turizam, digitalizaciju te kulturu i kreativne industrije.

Podsjetimo, Izazov inteligentnih gradova (ICC) jedna je od najvećih inicijativa Europske komisije koja podržava europske gradove u njihovoj zelenoj i digitalnoj tranziciji. Sastoji se od 64 grada iz 17 europskih zemalja, a grad Pula jedini je grad s područja Republike Hrvatske koji je postao dio mreže u periodu 2023.-2025. godine. Grad Pula i Hrvatska gospodarska komora Pula kao predstavnici lokalnog ekosistema bit će uključeni u Grupu zelene održivosti Grada, čime će ICC mreža gradu Puli i lokalnom gospodarstvu pružati znanje i usluge podrške, a sve s ciljem suočavanja s dva velika izazova: prijelaz na ekonomski model s nultim vrijednostima kroz zelene i održive promjene uz istodobno omogućavanje socijalne uključenosti i održivog razvoja.

Odgovori

Pin It on Pinterest