Gradonačelnik Filip Zoričić dao osvrt na 2023. godinu

U petak, 29. prosinca 2023. godine gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić na konferenciji za medije dao je osvrt na godinu koja je na izmaku.

„Pri kraju smo godine i želja mi je bila napraviti sintezu dijela onoga što smo učinili ove godine. Čeka nas intenzivna 2024. godina. Generalno sam zadovoljan ovom godinom, ali uvijek želim više, bolje i brže, ali vjerujem da će se te stvari popraviti u idućoj godini. Godina je imala turbulentnih, ali i lijepih trenutaka. Zadovoljan sam jer smo ove godine pripremili mnogo dokumentacije da bismo iduće godine imali jednu radnu, graditeljsku godinu te da napokon možemo 2024. godine početi s kapitalnim projektima“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik se dotakao teme poduzetništva, potpora, obnova i uređenja, infrastrukturnih radova, zelene politike, socijalne politike, ulaganja u kulturu i sport.

Dodijeljeno je gotovo 206 tisuća eura za poticanje poduzetništva, osigurano je 33 milijuna eura za ITU Urbano područje Pula, dobiveno maksimalnih 160 tisuća eura za energetsku učinkovitost, za sufinanciranje kamata stambenih kredita osigurano 26.550,00 eura, a sve s krajnjim ciljem – zadržati mlade u Puli. Također, dodijeljene su jednokratne pomoći umirovljenicima povodom uskršnjih i božićnih blagdana u ukupnom iznosu od 59 tisuća eura, ukupno 214 studentskih stipendija za koje je u proračunu za 2023. osiguran ukupan iznos od 172 tisuće eura.

Od radova istaknuta je obnova i uređenje Arsenalske ulice (Bulevar) s biciklističkom stazom, Mutilske ulice, Banovčeve s novim parkirališnim prostorom, Parka Nimfej, Ulice Starih statuta s kružnim tokom, otvorenje šumskog parka u Zahtilinoj ulici na Velom Vrhu, te otvorenje poduzetničkog centra Coworking.

Otvoreni su radovi na uređenju Tršćanske ulice, dovršeno je novo multifunkcionalno igralište Valica čije se otvorenje planira u siječnju, na Velom Vrhu je napokon spojena kanalizacija te je potpisana aglomeracija Pula sjever u vrijednosti 41 mil. eura.

Započelo se s provedbom dva projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno s pripremama za izgradnju dječjeg vrtića Valmade u Puli te dogradnjom dječjeg vrtića Centar.

U sklopu projekta “Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju” završeno je postavljanje sunčanih elektrana na osnovnim školama Veli Vrh i Vidikovac. Uređena je zelena površina u Palisinoj, Ulici Ozad Arene, posađena su nova stabla u Šišanskom naselju, provedena akcija pošumljavanja Fratarskog otoka autohtonim biljem, ozelenjena su javna parkirališta i pješačke staze, započelo se s uređenjem nove parkovne površine na Hidrobazi. Provedbom devet projekata  FZOEU predviđena je sadnja 495 stabala.

Dovršena je i izrada projektne dokumentacija te su dobivene potrebne dozvole za uređenje kupališta Stoja, a intenzivirane su i aktivnosti na izradi idejnog projekta za Giardine.  Za projekt obnove fasada „Dolcevita“ samo u 2023. godini zaprimljeno je 19 novih prijava te sklopljeno 13 novih ugovora.

Implementiran je inovativan projekt na razini Hrvatske “Housing first” za osobe u beskućništvu, a prva dva stanara već su uselila u stan u sklopu projekta. U suradnji s udrugom “Institut” otvoreno je prenoćište za beskućnike te je otvoreno i prvo pulsko sklonište za životinje. Ugrađen je platformski lift na Verudi, dodijeljen je stan Udruzi za autizam i Kuća Danica Centru za inkluziju i podršku zajednici.

Osnovana je Zaklada za sport koja je podržala programe 9 klubova, 5 sportaša seniora, 30 mladih perspektivnih sportaša, 3 manifestacije i 3 ekipe školskog sporta, s ukupno 77.450,00 eura, odnosno izvanproračunskih sredstava.

Iza nas je nikad bogatije Pulsko kulturno ljeto koje je otvoreno u novouređenom Malom rimskom kazalište čime je Pula, uz Arenu, dobila još jednu atraktivnu pozornicu na otvorenom. Otvoren je Park Anne Frank, a u tijeku je uređenje velike dvorane Pietro Ciscutti u INK.

„Ovom prigodom želio bih svim sugrađankama i sugrađanima zahvaliti na suradnji, na konstruktivnim kritikama, poticajima i susretima u mjesnim odborima, svima u gradskoj upravi i svim suradnicama i suradnicima. Ova je godina bila dobra, ali svakako može biti i bolja. Vjerujem da ćemo pokazati da se puno posla može napraviti u ove četiri godine. Znam da su velika očekivanja od nove uprave i vlasti i vjerujem da ćemo ta očekivanja i ispuniti“, zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Odgovori

Pin It on Pinterest