Započelo vađenje trupaca iz mora

Grad Pula naložio žurno prikupljanje naplavina

Nakon što je u pulskom akvatoriju, nadomak obale, primijećena veća količina trupaca, Grad Pula promptno je reagirao i u dogovoru s komunalnim poduzećem Pula Herculanea od jutros je započelo njihovo prikupljanje od Valsalina do Mornara.

Prikupljeni trupci većih dimenzija bit će usitnjeni i privremeno će se skladištiti u sklopu reciklažnog dvorišta i operativnog prostora na Valmadama, odakle će se dalje prevesti Prihvatilištu i Udruzi Institut, koja se brine o beskućnicima i socijalno potrebitim građanima.

Budući da se radi o drvu, dakle biorazgradivom zelenom otpadu, dio koji se ne bude mogao koristiti u socijalne svrhe, preuzet će ovlašteni sakupljač te će se otpad u kružnom ciklusu gospodarenja iskoristiti u vrijednu sirovinu.

Veliki će se trupci također koristiti na plažama i dijelu pomorskog dobra u sklopu zadržavanja prirodnih elemenata eksterijera, a kojim će se služiti korisnici, odnosno kupači i šetači imat će nove „prirodne klupe“ za odmor na plaži.

Također, važno je za napomenuti kako pojava ovakvih velikih  količina naplavina i trupaca nije česta na našem području, a prema informacijama nadležnih tijela, Lučke kapetanije Pula, saznajemo da je  uzrok tome  upravo jak jugozapadnjak u zadnjih desetak dana, koji je s talijanske obale izbacio veliku količinu trupaca, dodajući pri tome i problem velikih poplava u dijelu sjeverne Italije.

Odgovori

Pin It on Pinterest