Novi filmski tjedan: Amy Winehouse, Istjerivači duhova i Nicholas Cage u Kinu Valli

U filmskom tjednu od 11. do 17. travnja Kino Valli donosi nove “Istjerivače duhova”, biografsku dramu o Amy Winehouse te po nekima jedan od najboljih filmova Nicholasa Cagea “Scenarij iz snova”. “Filmovi za sva vremena” u znaku su Alexandera Paynea, a “Kino 15+” prikazuje i “Chungking Express” redatelja i scenarista Wong Kar-waija. Za najmlađe na rasporedu su dva nova animirana naslova te inkluzivna senzorna projekcija. Od četvrtka u foajeu Kina Valli bit će otvorena i izložba nastala u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, a još uvijek se možete prijaviti i na Kino kviz koji se održava 11.4.

Novi naslovi

U filmu “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” Gila Kenana, obitelj Spengler vraća se tamo odakle je sve počelo – u kultni vatrogasni dom u New Yorku – kako bi se udružili s izvornim Istjerivačima duhova, koji su razvili tajni istraživački laboratorij da bi hvatanje duhova doveli na novu razinu. Kada otkriće drevnog artefakta oslobodi zlu silu, novi i stari Istjerivači duhova moraju udružiti snage da bi zaštitili svoj dom i spasili svijet od drugog ledenog doba. Film je temeljen na “Istjerivačima duhova” iz 1984., a glume Bill Murray, Carrie Coon, Finn Wolfhard te Paul Rudd.

Biografska drama “Back to Black” prati život i glazbu Amy Winehouse kroz njezino putovanje od adolescencije do odrasle dobi i stvaranje jednog od najprodavanijih albuma našeg vremena. Slavnu pjevačicu utjelovila je Marisa Abel, a u filmu glume i Jack O’Connell, Lesley Manville, Eddie Marsan i drugi. Amy Winehouse naširoko se smatra jednom od najvećih umjetnica u novijoj povijesti. Njezin hvaljeni album Back To Black iz 2006. doveo ju je do svjetske slave, osvojivši (tada) rekordnih 5 nagrada Grammy, uključujući nagradu za album godine i pjesmu godine za hit singl Rehab. BACK TO BLACK usredotočit će se na Amynu genijalnost, kreativnost i iskrenost koji su prožimali sve što je radila. 

Crna komedija “Scenarij iz snova” govori o životu nesretnog obiteljskog čovjeka Paula Matthewsa (igra ga Nicolas Cage, a za tu ulogu mnogi su rekli da jedna od njegovih najboljih) u potpunosti se preokrene nakon što ga milijuni stranaca odjednom započnu viđati u svojim snovima. Međutim, nakon što im se snovi s Paulom ubrzo počinju pretvarati u prave noćne more, on će morati pronaći način kako se nositi s novostečenom slavom u ovoj potpuno otkačenoj i neumorno zabavnoj komediji scenarista i redatelja Kristoffera Borglija.

Animirani filmovi

“Miraculous film: Pustolovine Bubamare i Crnog mačka” uzbudljiva je priča o čudesnom podrijetlu koja prati sramežljivu parišku tinejdžericu Marinette. Na putu kući, Marinette spašava mističnog starca koji joj daje čudesni dragulj, pretvarajući je u superjunakinju Ladybug (Bubamaru), obdarenu moćima stvaranja. U školi se Marinette zaljubljuje u Adriena (Bryce Papenbrook), zaštićenog sina modnog dizajnera milijunaša Gabriela Agrestea (Keith Silverstein). U međuvremenu, Adriena je transformirao još jedan čudesni dragulj u superjunaka Cat Noira (Crni mačak) – i Bubamara mu se počne sviđati. Nesvjesni pravog identiteta, dvojac se udružuje u borbi protiv superzlikovca.

U programu “Propustili ste, pogledajte” prikazuje se “Dječak i čaplja” japanskog redatelja Hayaoa Miyazakija. Oscarom je nagrađen kao najbolje dugometražno animirano filmsko ostvarenje.  Priča je to o dječaku Mahitu koji, nakon što izgubi majku u ratu, odlazi na obiteljsko imanje u provinciju. Tamo ga niz tajanstvenih događaja vodi do drevnoga tornja u kojem obitava nestašna siva čaplja. Slijedit će čaplju u fantastičan svijet na razmeđi života i smrti, upuštajući se u epsku avanturu na kojoj će naučiti ponešto o svijetu i samome sebi.

Kao senzorna projekcija, koja se provodi u prilagođenim uvjetima prigušenih svjetala i slabijeg zvuka, bit će prikazan poučan film “Živživotinje” njemačke redateljica Julije Ocker. Cilj je senzorne projekcije taj da je mogu pratiti i djeca s poteškoćama senzorne integracije, a projekcija je javna i inkluzivna. Mališani tijekom filma mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja.

Kino 15+

“Chungking Express” redatelja i scenarista Wong Kar-waija bit će prikazan u programu Kino 15+ koji kuriraju mladi filmofili. Spoj romantične drame i krimića donosi dvije priče čiji su protagonisti nesretno zaljubljeni policajci rastrzani ljubavnim nedaćama i samoćom. 

Prva priča prati Policajca 223 koji u potrazi za novom djevojkom u noćnom klubu naleti na ženu s plavom perikom, krijumčarkom droge, s kojom odluči provesti noć. Drugo jutro u bifeu biva privučen pojavom konobarice Faye koju pak svojom pojavom privlači Policajac 633, također opterećen nedavnim prekidom. Faye mu potajice odlazi u stan. Chungking Express jedan je od filmova koji su definirali filmske devedesete i utjecali na niz redatelja, od Quentina Tarantina do Xaviera Dolana.

Filmovi za sva vremena

Program “Filmovi za sva vremena” u travnju je u znaku redatelja Alexandera Paynea, a nakon “Gospodina Schmidta”, na rasporedu je crna komedija  “Stranputice”. Film  prati dvojicu prijatelja u njihovim četrdesetim, Milesa Raymonda (Paul Giamatti), depresivnog učitelja i neuspješnog pisca, i Jacka Colea (Thomas Haden Church), glumca na zalasku karijere, koji putuju Kalifornijom s ciljem da se provedu prije Jackovog vjenčanja.  Dok Miles želi uživati u čarima vina, Jacka više zanimaju žene. Dvojica prijatelja zbliže se s dvije privlačne pripadnice suprotnog spola, obje vrsne poznavateljice vina – konobaricom Mayom i poslužiteljicom Stephanie… 

Izložba Etnografskog muzeja Istre

U četvrtak, 11. travnja u foajeu Kina Valli otvara se izložba Etnografskog muzeja Istre (EMI) na kojoj će biti predstavljen presjek dizajnerskih rješenja plakata izložbi i programskih aktivnosti EMI te dočarano kako se film kao medij, ali i kao metodološki i istraživački alat, koristi u muzeju. “Film koristimo prvenstveno u službi dokumentacije, često snimajući na amaterskoj razini terenska istraživanja, razgovore sa sugovornicima, razna događanja i fenomene. U našoj dokumentaciji pohranjujemo uglavnom sirovi materijal, ponekad sami pristupamo montaži materijala, a rjeđe koristimo vanjske usluge montaže i produkcije. Vjerujemo da su neki od ponuđenih filmova EMI-MEI dovoljno kvalitetni da se mogu svrstati u tzv. etnografski film te potvrditi tumačenje o ovoj vrsti filma kao o znanstveno/ stručno-umjetničkom poduhvatu”, stoji u najavi izložbe koja je rezultat suradnje EMI i Kina Valli koje će u listopadu gostovati u tom muzeju i prikazati film povezan s etnologijom.

Odgovori

Pin It on Pinterest