Postavlja se mobilni uređaj za praćenje i mjerenje kvalitete zraka

Mobilni uređaj za praćenje i mjerenje kvalitete zraka na području Mjesnog odbora Stoja bit će postavljen u četvrtak 11. travnja.

Nakon negodovanja građana kako tvornica cementa Calucem zagađuje zrak, Grad Pula je pokrenuo nabavu mobilnog uređaja za mjerenje indeksa kvalitete zraka čime će se osigurati nezavisni monitoring.

Isporuka mobilnog uređaja planirana je za sredinu ožujka, ali je zbog tehničkih problema došlo do kašnjenja u isporuci te je odabrani dobavljač, tvrtka Kobis d.o.o., prošli tjedan zaprimio mobilni uređaj za mjerenje indeksa kvalitete zraka. Nakon provedenih testiranja, uređaj će biti postavljen na definiranu lokaciju, na području Mjesnog odbora Stoja, u četvrtak 11. travnja.

Uređaj za mjerenje indeksa kvalitete zraka opremljen je vlastitim baterijama i solarnim panelom te senzorima za mjerenje koncentracije ugljikovog monoksida (CO), sumporovog dioksida (SO2), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), lebdećih čestica PM10 i lebdećih čestica PM2,5.

Mjerenja će se provoditi kontinuirano odnosno 24 sata na dan te će se izmjerene vrijednosti prikazivati na web stranici Grada Pula – Pola.

Podsjetimo, u siječnju 2024. proveden je postupak jednostavne nabave te je Grad Pula u veljači naručio mobilni uređaj za mjerenje indeksa kvalitete zraka.

Dodajmo tome kako je usporedo s pokretanjem rada mobilnog uređaja za mjerenje, predviđen sastanak s Istarskom županijom i Državnim hidrometeorološkim zavodom kako bi se dale smjernice za mjerenje kvalitete zraka i aktivacije mjerne postaje na Fiželi.

Odgovori

Pin It on Pinterest