„Ćakule ne delaju fritule!“ – moto prvog Pula Pridea

Foto: Vanja Brajković

„Ćakule ne delaju fritule“ moto je prvog Pula Pridea koji se na Dan antifašističke borbe u subotu 22. lipnja. „Ćakule ne delaju fritule“ poruka je usmjerena prema donositeljima odluka, provoditeljima zakona i javnoj administraciji koji se trebaju odmaknuti od praznih riječi podrške prema akciji i provedbi zakona, ali i prema pasivnom građanstvu koje želimo potaknuti na aktivno sudjelovanje u borbi za pozitivne društvene promjene.

Udruga Proces, s partnerima i volonterima krenula je u organizaciju Pula Pridea potaknuta prošlogodišnjim incidentom s proslave Mjeseca ponosa u DC-u Rojc kako bi, zajedno sa heteroseksualnim i cisrodnim sugrađanima, pokazali spremnost na borbu za unaprjeđenje ljudskih prava.

Nažalost, broj slučajeva diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ+ osobama je u porastu. Prema istraživanju Eurobarometra iz 2023 godine u Hrvatskoj, čak 60% ispitanih osoba smatra da smatra da LGBTIQ+ osobe ne bi trebale imati ista prava kao i heteroseksualne. Društvene mreže i mediji prepuni su govora mržnje, poziva na nasilje i ekstremnih stavova, a povećan je i broj slučajeva zločina iz mržnje i drugih oblika nasilja. Iako postoje jasne zakonske odredbe, te je zakonski okvir za kažnjavanje zločina iz mržnje zadovoljavajući, provedba zakonskih odredaba je i dalje u nekim segmentima neučinkovita i nedovoljna, a veliki broj takvih slučajeva također ostaje neprijavljen. Zakonsko priznanje roda nije dostupno na brz i transparentan način, te na temelju samoodređenja roda.

„Svjesni smo da do korjenitih promjena ne možemo doći samo jednom prosvjednom povorkom. Iz tog razloga organiziramo kulturno- umjetnički programa koji za cilj ima uključiti lokalnu zajednicu, predstaviti živote LGBTIQ+ osobe i probleme s kojima se susreću, te uspostaviti suradnju s brojnim akterima koji djeluju na polju umjetnosti, kulture i aktivizma u Puli, Istri i Hrvatskoj.“ – rekla je Ana Bačić, predsjednica udruge Proces.

Kroz program radionica, žive knjižnice, izložbe, projekcija filmova i predstavljanja slikovnice, lokalnu zajednicu će se pozvati na dijalog i sudjelovanje, potaknuti ih da se poistovjete sa životima LGBTIQ+ osoba te ih kroz umjetnost i kulturu upoznati s trenutnom situacijom na polju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Svojevrsni uvod u Mjesec ponosa je program „Proces u Kinu Valli“ koji započinje u subotu 18. svibnja projekcijom filma Françoisa Ozona „Ljeto ’85“ a 25. svibnja održat će se projekcija filmova Pedra Almodóvara „Ljudski glas“ i  „Čudan način života“.

Program Mjeseca ponosa službeno započinje 1. lipnja u Kinu Valli projekcijom filma „Vilinski vrt“. Ciklus radionica započinje 7. lipnja u prostoru Arka – SUP u DC-u Rojc gdje se održava radionica sociodrame. Dan nakon, 8. lipnja u Klubu&knjižari Giardini 2 održat će se predstavljanje nove slikovnice Duginih obitelji, a 13. lipnja Živa knjižnica u sklopu koje će posjetitelji moći „posuditi knjige“, upoznati LGBTIQ+ osobe i njihove priče. U subotu 15. lipnja u prostoru Arka održava se radionica poezije otpora. U utorak 18. lipnja u Galeriji Novo održat će se otvorenje izložbe „Coming Out Museum Encounters“ kojom će se publici premijerno predstaviti predmeti iz zbirke. Nakon Galerije Novo, u kojoj izložba ostaje otvorena do 4. srpnja, program Mjeseca ponosa ponovno se seli u Rojc gdje se 19. lipnja u Radioni Re-Geppetto održava radionica izrade transparenata i bedževa, a u petak 21. i subotu 22. lipnja u klubu Monteparadisa održavaju radionice bubnjanja.

Središnje događanje Mjeseca ponosa je prvi Pula Pride koji će se održati na Dan antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja. Okupljanje sudionika povorke započinje u 18 sati na trgu Portarata, a povorka zatim u 19 sati kreće kroz centar grada, preko Foruma, do Zajednice Talijana, Circola, gdje će se održati službeni program koji započinje u 20 sati. U Circolu će nastupiti bend „ŽEN“, jedan od najvažnijih i najsnažnijih queer feminističkih kolektiva koji glazbom otvaraju osjetljive i važne društvene teme. U svoj umjetnički rad uključuju aktivizam, potiču na dekonstruiranje normi i izlazak iz okvira. Slijedi nastup kolektiva Zbeletron koji će DJ nastupima zabaviti publiku, a večer zaključuje Nikola Pezić – DJ Pez. Program Mjeseca ponosa zaključit će se 28. lipnja održavanjem popularnog programa „Gaymes Night“, večeri igranja društvenih igara u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Odgovori

Pin It on Pinterest