Delegacija Srijema u posjeti Puli

U Komunalnoj palači u Puli održan je danas svečani prijem za delegaciju Srijema koji su u posjeti 7. Pula Boat Fairu – međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova na kojemu sudjeluju i poduzetnici iz Autonomne Pokrajine Vojvodine.

„Grad Pula je otvoren za suradnju, poslovne razgovore i razmjenu korisnih savjeta koji mogu biti od obostrane koristi. U jednu od najvećih investicija, koje mogu biti od velikog interesa i za Srijem, spada svakako izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun za koji smo dobili značajna bespovratna sredstva iz EU fondova“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin.

Načelnik općine Inđija Vladimir Gak zahvalio se na iznimno srdačnom dočeku te naglasio kakosu predstavnici Srijema zainteresirani za europske projekte koje su Grad Pula i Istarska županija do sada uspješno ostvarili. „Vojvodinu i Istru veže dugogodišnja suradnja i mnoge sličnosti. Koristim ovu priliku kako bih poželio da naša suradnja bude još učestalija i da je zajedno podignemo na još veću razinu, posebno iz razloga što su srijemske općine poduzetnička vodilja cijele Srbije. Svakako priželjkujem da i sami oformite svoju delegaciju koja će uzvratno posjetiti naše srijemske općine“, kazao je Gak.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi istaknula je kako je do sada učinjeno mnogo na ravnopravnosti spolova i međunacionalnoj suradnji u Vojvodini te kako je daljnja suradnja od strateškog interesa obiju strana. „Dijelimo i probleme previše centraliziranih država koji ponekad uzrokuju stagnaciju našeg ekonomskog razvoja“, napomenula je Benussi.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić predstavila je istarsku industriju koju predvodi brodogradilište Uljanik, koji ove godine slavi i 160. godina osnutka. „Osim brodogradnje, naše je područje poznato i po industriji građevinskog materijala i jakoj prerađivačkoj industriji. Održivost gospodarstva Istre na visokoj je razini, a vrata za suradnju s predstavnicima Srijema uvijek su otvorena i putem Agencije za ruralni razvoj Istre, čiji je cilj zaštita istarskog boškarina, što je vrlo slično srijemskom projektu zaštite svinje pasmine mangulice“, istaknula je Jaklin Majetić.

Predsjednik Srijemske privredne komore Đorđe Božić ukazao je na teritorijalne, ali i poduzetničke sličnosti Srijema i Istre, dviju regija koje oboje čine motor razvoja svojih država. „U Srijemu imamo već 10.000 poduzetnika i 3.200 tvrtki i poslovnih objekata, dok su strana ulaganja iz 25 zemalja premašila brojku od milijardu eura“, kazao je Božić.

Direktorica Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica Svetlana Sabo istaknula je odličnu dosadašnju suradnju s mnogim udrugama i organizacijama u Istri te napomenula kako očekuje širenje poslovne suradnje i kreiranje zajedničkih projekata. Direktor JP Toplane Stara Pazova Zoran Vukašinović predstavio je posebitosti Stare Pazove i predviđenih projekata, posebno izgradnje marine, uz obale Dunava u sklopu kojih hrvatska iskustva predstavljaju značajnu priliku za suradnju.

http://www.pula.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest