Izjava gradonačelnika Pule Borisa Miletića na današnju Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zdrav razum nadvladan pretjeranim formalizmom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

“Današnja odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ublažena je preinaka Odluke Povjerenstva iz ožujka 2015.godine, a koju je Ustavni sud Odlukom iz lipnja 2016. godine ukinuo. Nadalje, ova odluka mogla bi se na neki način protumačiti i kao inaćenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje očito nije željelo uzeti u obzir odluku Ustavnog suda kao najvišeg pravosudnog tijela Republike Hrvatske. To je pravni presedan u Republici Hrvatskoj jer sam prvi dužnosnik čija je žalba na odluku Povjerenstva, od strane Ustavnog suda RH usvojena. Moj stav o današnjoj odluci Povjerenstva najbolje očituje članak 68. stavak 1. Odluke Ustavnog suda RH od 3. lipnja 2016. godine, citiram: Primjenu prava od strane Povjerenstva obilježio je pretjerani formalizam koji je u okolnostima konkretnog slučaja očito nadvladao “argument zdravog razuma“.

Naime, nakon što sam samoinicijativno zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predstavlja li moje članstvo u nadzornom odboru Brijuni Rivijere d.o.o., za koje nisam primao nikakvu naknadu, dok istovremeno obavljam dužnost gradonačelnika povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo umjesto da pohvali takav čin, odlučio se za kažnjavanje.

Pitam se, bi li Povjerenstvo uopće pokrenulo cijeli postupak da osobno nisam zatražio mišljenje o tome predstavlja li moje članstvo u Nadzornom odboru Brijuni Rivijera povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa?

Pravda je spora ali dostižna i iskoristit ću sve pravne mogućnosti da još jednom pravnim putem  pobijem stav Povjerenstva. Držim da mišljenje Ustavnog suda ima daleko veću težinu od mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Konačno, Povjerenstvo niti jednom rječju nije ukazalo o kakvom se suštinskom sukobu interesa radi. Koji je to suprostavljeni interes, interes države, Istarske županije ili grada Pule?”

Poštujem Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ali mislim da je u ovom slučaju presudilo potpuno pogrešno i protivno svakoj logici, natjeravši na neki način čak i one koji se žele ponašati prema pravilima da drugi puta dobro razmisle što će učiniti.

Odgovori

Pin It on Pinterest