Mozaik „Beskonačno putovanje ka ljubavi“ od sada će krasiti Odjel za pedijatriju OB Pula

U prosinačkom blagdanskom duhu nastavlja se priča o filantropiji i dobročinstvu koju je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Gradom Pulom, započela u listopadu ove godine postavljanjem izložbe #filantropija…?.  Interaktivna priroda izložbe rezultirala je između ostalog i zajedničkim sklapanjem velikog mozaika „Beskonačno putovanje ka ljubavi“ čiji su autori upravo najmlađi posjetitelji izložbe, djeca i mladi iz istarskih vrtića, škola i fakulteta.

Danas je  mozaik službeno predan Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Pula gdje će krasiti prostor i podsjećati djecu, roditelje i zaposlenike Odjela da je oko 400 djece i mladih mislilo na njih čineći maleno dijelo za veće dobro.

Primoprediji je nazočila Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika, članovi uredništva – upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i stručna suradnica Milena Joksimović, te suradnik na izložbi Igor Fabris, a u ime bolnice mozaik je preuzela ravnateljica bolnice Irena Hrstić te voditeljica Odjela za pedijatriju Mirna Milevoj Ražem. Pridružila se Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Ravnateljica bolnice se zahvalila i istaknula kako je bitno, s obzirom na izgradnju nove bolnice i skori premještaj Odjela, da mozaik neće samo kratkotrajno ostati na međukatu već će trajno krasiti Odjel i u novoj bolnici. U ime Grada, koji je i financirao materijale za izradu mozaika, Elena Puh Belci zahvalila se Zakladi na umrežavanju različitih dionika oko filantropske priče o mozaiku koji ide od djece i mladih djeci pedijatrijskog odjela te projecirala sve sudionike koji su izrađivali mozaik, a koji će jednom i sami biti roditelji i dolaziti na Odjel sa svojom djecom, sjetiti se svog doprinosa i pokazati sljedećoj generaciji što je moguće zajednički učiniti te kako u tome vidi beskonačnost iz imena mozaika. Igor Fabris, predsjednik udruge Art Studio koja je pripremila mozaik za izlaganje na međukatu bolnice, istaknuo je kako je mozaik veličine preko četiri kvadrata i sastavljen od preko 10.000 pločica, a posebno je zadovoljan što je pri završnom uređivanju udruga minimalno intervenirala jer je cilj bio pokazati mnoštvo ruku koje je sudjelovalo u slaganju i različitosti u percepciji iste slike, iako su svi vođeni istom mišlju i ciljem. Ravnatelj muzeja Darko Komšo istaknuo je kako je ova suradnja lijepi primjer međusektorskog umrežavanja dionika koji se inače možda profesionalno ne bi sreli te kako je čitav projekt više od izložbe i izrade mozaika jer sada ima veću dobrobit za zajednicu. Helga Može Glavan na koncu je rekla kako je dio izložbe sada postavljen u zgradi Admiraliteta na Rivi u Puli te kako će se neki izlošci pokloniti, a neki su već predani školama u Puli.

Ideja izložbe preslikala se i na mozaik, a ta je da nitko ne može učiniti sve i pomoći svima, ali svatko može učiniti nešto. Tako je svaka grupa zajednički izradila maleni dio velikog mozaika. Mozaik je izrađen od ukupno 36 dijelova i ima 4m2, a predstavlja Solomonov čvor, koji simbolizira vječnost. Nakon što su primile materijal i predložak za izradu dijela, grupe su svoje mozaike donosile prilikom posjete izložbi i postavljale uz ostale dijelove stvarajući konačnu sliku. Uz veliki je mozaik izložena i ploča sa svim imenima i grupama dijece, mladih i odraslih koji su sudjelovali u izradi.

Odgovori

Pin It on Pinterest