ŽK Pula: Održan sastanak s veleposlanicom Republike Hrvatske na Kosovu gđom. Marijom Kapitanović

Predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić i direktor ŽK Pula Damir Sirotić sastali su se 27. prosinca s veleposlanicom Republike Hrvatske na Kosovu gđom. Marijom Kapitanović u prostorijama ŽK Pula.

Ovaj susret bio je prilika da predstavnici ŽK Pula upoznaju veleposlanicu s gospodarskim potencijalom Istarske županije s obzirom na dugogodišnju uspješnu suradnju istarskog i kosovskog gospodarstva.

U skladu s time, na sastanku je istaknuto kako je u organizaciji HGK Županijske komore Pula

u posljednjih desetak godina između Istre i Kosova razmijenjeno više uzajamnih poslovnih delegacija koje su gospodarstvenicima s obje strane pružili dobru priliku za obnovu

i ponovnu uspostavu poslovnih kontakata. Kao dobar primjer prakse, tako je naglašen uspješan nastup istarskih tvrtki na sajmu graditeljstva u Prištini.

– Poseban naglasak u razgovoru također je bio na problemu nedostatka radne snage. Upravo tu postoji prilika da se nedostatak radne snage u deficitarnim zanimanjima,

a posebno u brodogradnji, pokuša riješiti uz pomoć našeg veleposlanstva i Privredne komore Kosova, a sve temeljem zahtjeva naših članica koje su istaknule svoju potrebu za stranim radnicima – zaključila je Jasna Jaklin Majetić.

Podsjetimo kako je prošle godine Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem posjetilo Kosovo gdje je u suradnji s Privrednom komorom Kosova organiziran Kosovsko-hrvatski gospodarski forum.

Na navedenom je sastanku istaknuta potreba za boljom gospodarskom suradnjom između dviju zemalja s obzirom na dobre međusobne političke odnose.

Tako je istaknuto kako je primjerice hrvatski izvoz na Kosovo 2014. godine iznosio 69.7 milijuna eura, a uvoz s Kosova u Hrvatsku 2.5 milijuna eura.

Na navedenom forumu, predsjednici dviju komora također su potpisali Sporazum o suradnji HGK i Komore Kosova,

a također su održani poslovni razgovori između hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika.

Odgovori

Pin It on Pinterest