Flego – Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama

 

Flego: Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama, stoga je briga za zdravlje i briga o ljudima naš prioritet!

ROVINJ – „Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama, stoga je briga za zdravlje i briga o ljudima naš prioritet. Posebno nam je važna briga o našim najmlađima i starijima kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno u osjetljivim razdobljima života“, naglasio je kandidat za istarskog župana Valter Flego na današnjem predstavljanju trećeg programskog područja „Zdravlje i briga o ljudima“.

– Javno-zdravstvenim programima i ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu unaprjeđujemo brigu za zdravlje građana Istre, a mjerama socijalne skrbi osiguravamo životni standard naših najugroženijih sugrađana i primjereno zadovoljavanje potreba socijalno osjetljivih skupina, nastavio je Flego osvrnuvši se na učinjeno u protekle četiri godine.

Kao najznačajniji istarski projekt u proteklih 25 godina, Flego je izdvojio početak gradnje nove Opće bolnice u Puli, kojeg zajednički financiraju Istarska županija, gradovi i općine u iznosu od 150 milijuna kuna i Republika Hrvatska u iznosu od 450 milijuna kuna. Iz EU fondova, kazao je Flego, dodatno je osigurano bespovratnih 38,5 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

– Osnovali smo Centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj, uređen je Odjel za hitni bolnički prijem i Odjel za psihijatriju Opće bolnice u Puli ulaganjem od 6,8 milijuna kuna, adaptirana je, dograđena i suvremeno opremljena Hitna medicinska služba u Umagu ulaganjem Istarske županije od 1,1 milijuna kuna. Započeli smo i s izgradnjom prve medicinsko-terapeutske plaže na Jadranu u Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr.Martin Horvat“ u Rovinju, istaknuo je kandidat za župana te dodao:

– Otvorena je „Kuća svjetla“ Cukrići s ciljem što bolje integracije slijepih i slabovidnih osoba u zajednicu, otvoren je Gerontološki centar Vila Trapp u Puli za razvoj socijalnih usluga obitelji s ovisnim članovima, otvorena je prva ispostava Dnevnog centra za rehabilitaciju u Poreču, osigurano je prihvatilište za beskućnike u kojem prosječno dnevno boravi 11 korisnika, otvoren je poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu čime je Istarska županija ukupno dosad otvorila šest boravaka i prednjači u Hrvatskoj.

Posebna briga vodi se i o osobama s invaliditetom pa je tako Zaštitna radionica Tekop Nova dobila novouređen prostor, čime su značajno poboljšani uvjeti i kvaliteta radnog okruženja. Trenutno je u Tekop Novi zaposleno 17 osoba sa statusom invaliditeta, a Istarska županija osigurava 500 tisuća kuna godišnje za redovan rad radionice.

Osvrnuvši se, pak, na sljedeće četiri godine, Flego je najavio dovršetak izgradnje i opremanja nove Opće bolnice koncem 2018. godine. Bolnica će imati kapacitet 506 postelja, dodatnu dnevnu bolnicu te novu opremu.

– Ulažemo 76 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju domova umirovljenika u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli. Nakon rješavanja imovinskih odnosa idemo u gradnju doma u Labinu, te projektiranje i gradnju u Pazinu, kao i dogradnju doma u Buzetu.  Ovim projektima omogućit će se umirovljenicima kvalitetniji i ugodniji boravak i smanjiti će se liste čekanja. Također, zajedno s Porečko-pulskom biskupijom i Gradom Pula izgradit ćemo prvi hospicij te time učiniti dodatni iskorak u unapređenju palijativne skrbi i olakšavanju života teško oboljelim pacijentima, kazao je Flego spomenuvši i otvaranje mreže posudionice ortopedskih pomagala. U sklopu projekta, Istarska županija je već financirala nabavu 16 bolničkih kreveta i početak radova za uređenje prostora posudionice.

– U nadolazećem razdoblju nastavljamo s brojnim projektima i programima na području zdravstva i socijalne skrbi, a posebnu brigu vodit ćemo o osobama s posebnim potrebama, djeci s poteškoćama u razvoju, kao i o pojačanim aktivnostima na prevenciji ovisnosti svih vrsta i sprječavanju nasilja, zaključio je kandidat za istarskog župana Valter Flego.

Pin It on Pinterest