U subotu Šišmišarije u NP Brijuni

 

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u subotu, 2. rujna, obilježava 21. Međunarodnu noć šišmiša s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite tih malih letećih sisavaca. Ovoj je osma godina za redom da se NP Brijuni priključuje obilježavanju uz bogat zabavno-edukativan program, ponajviše namjenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta.

Pridružite nam se na Velikom Brijunu ove subote u poslijepodnevnim i ranovečernjim satima, i saznajte sve o šišmišima, kojima je zbog ljudskih aktivnosti budućnost sve neizvjesnija. Uz mnoge zabavne igre, predavanja i plakate naučite kako šišmiši žive, što vole jesti, kako se glasaju i zašto su im važni osjetilo sluha i njuha.

Uz pomoć članova Speleološke udruge Pula isprobajte zip-line i od njih saznajte kako je to istraživati spilje. U sumrak kreće potraga za šišmišima uz pomoć bat-detektora koju će predvoditi članovi Udruge za zaštitu šišmiša Tragus. Šišmišarije će se odvijati na nekoliko lokacija nadomak luke Velikog Brijuna.

Područje NP Brijuni pokazalo se vrlo važnim staništem za čak 15 vrsta šišmiša, što je neočekivno visok broj, obzirom na činjenicu da je riječ o otočju relativno male površine. Ipak, budući da se brijunskim šumama ne gospodari, već se trula i srušena stabla ostavljaju u šumi, šišmiši ovdje pronalaze veliki broj duplji i šupljina u starim stablima u kojima mogu odmarati tijekom dana ili prezimiti tijekom zime. Nedavno je na Velikom Brijunu zabilježena i vrsta veliki večernjak (Nyctalus lasiopterus), najveći europski šišmiš. Nalaz ove vrste bio je senzacionalan i zbog činjenice da je to bio tek drugi nalaz u Hrvatskoj nakon čak 89 godina.

Kasnije se pokazalo da su Brijuni važno stanište za razmnožavanje ove vrste, koja je u vrijeme razmnožavanja vezana upravo uz šupljine i duplje starih stabala. Osim za šišmiše povoljnih šumskih staništa, na  Brijunima šišmiši pronalaze i dovoljno hrane budući da se u Nacionalnom parku ne koriste pesticidi, a na nekoliko lokacija Velikog Brijuna nalaze se površine sa slatkom ili boćatom vodom koje su pravi restoran za te male sisavce.

Obilježavanjem se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša koji su kao jedini leteći sisavci iznimno ugroženi: od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su vrste pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Istraživanje šišmiša na Brijunima provodi se od 2010. godine, a do sad je zabilježeno 15 vrsta šišmiša.

Prodaja ulaznica (50 kn odrasli, 25 kn djeca) isključivo od petka, 1. rujna 2017., u izletničkoj poslovnici NP Brijuni u Fažani (Brionska 10) od 8.00 do 20.00 sati. Djeca do 4 godine starosti u pratnji odrasle osobe ne plaćaju kartu. Prethodna rezervacija karata nije moguća. Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 16.45 i 18.00 sati. Povratak za Fažanu predviđen je brodskom linijom u 18.30, 19.30, 20.15 i 21.00 sati. U slučaju kiše i lošeg vremena manifestacija se neće održati.

Pin It on Pinterest