Završena manifestacija 13. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

 

Sinoć su završeni 13. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu – međunarodna manifestacija koja okuplja najbolje proizvođače maslinovog ulja na kojoj možete degustirati netom proizvedena mlada maslinova ulja uz široku paletu gastronomskih delicija ili nadasve degustirat i upoznavat maslinova ulja bez priloga, osluškujući njihove čarobne arome, mirise i okuse.

Dani mladog maslinovog ulja, osim što donose izvrsna maslinova ulja, mjesto su za novi gastronomski doživljaj, mjesto za druženje prijatelja, porodica i poslovnih partnera. Uz dobra vina i ostala pića ide i izvrsna hrana, autohtoni proizvodi. Bilo je tu proizvoda koje su predstavili neki gosti i iz šire regije. Svi proizvodi u ponudi svakako su vezani na neki način s maslinovim uljima. Maslinova ulja, pogotovo mlada maslinova ulja, imaju centralno mesto na ovoj manifestaciji i tu ih u Vodnjanu možete degustirati, upoznati, kupiti, i zavoljeti ako još niste.

Tijekom tri dana u Vodnjanu na Danima mladog maslinovog ulja prošlo je oko 20.000 posjetitelja koji su mogli degustirati, kupovati, uživati i upoznavati najbolja maslinova ulja. Uz vrhunsku hranu, kombinirala su se nadasve mlada maslinova ulja svih izlagača, proizvođača maslinovih ulja pod velikim šatorom.

Ponuda gastronomskih delicija bila je vrlo šarolika i bogata. Velika kuhinja pripremila je oko 8.000 obroka tijekom tri dana u Vodnjanu. Samo subotnji meni nudio je delicije kao što su;
kiseli kapuz s domaćim kobasicama koje je pripremala Ugostiteljska škola iz Pule, a oni su pripremali i posutice sa žgvacetom.  Iz knjige recepata LF cateringa izašlo je puno jela kao što je lešada od boškarina sa šufiganim zeljem na mladom maslinovom ulju, zatim pečeni svinjski but sa lešo kumpirom i mladim maslinovim uljem, šurlice sa šugom od divljači, marinirana zapečena svinjska rebarca s aromatiziranom palentom, grilirani svinjski lungić na kremi od kozjeg mlijeka, te brojne druge delicije.  Gosti manifestacije chefovi iz Jadranke s Malog Lošinja pripremali su rižoto s povrćem, a rižoto s tikvicama, pancetom i sirom Veli Jože pripremali su gosti iz Latusa iz Žminja uz podršku prijatelja Marjana Orbanića.  Poznati gosti kuhali su s LF timom, tako nas je posjetio Milan Udovičić koji je s chefom Perićem pripremao domaće kobasice karamelizirane u mliku s kumpirom i zeljem. Restoran Gina iz Pule predstavio se s domaćom tjesteninom s gljivama, pancetom, bademima i peperoncinom, a burgere od boškarina, istarskog tovara i istarske ovce pripremao je Mario Čepek uz predstavnike iz AZRRI-ja – agencije za ruralni razvoj Istre. U gostima nam je bio i restoran Potkova iz Zagreba, a oni su se predstavili s šugom od vepra s bijelom palentom  i ždrebetinom u crnom pivu sa žličnjakom od cuke. Sve same delicije moglo se uživati pod velikim šatorom 13. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Kraj gastronomske večeri obilježilo je tradicionalno pripremanje palačinki uz gradonačelnika Klaudija Vitasovića za sve posjetitelje.  Bila je ovo ujedno i premijera, jer su palačinke bile nadjevene s kremom od lješnjaka i čokolade po receptiru iz 1951. godine koji je realizirao chef Robert Perić i LF catering tim.

Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti. Brojni su izlagači koji su i ove godine sa svojim maslinovim uljima ušli u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018.

Trinaestu po redu međunarodnu manifestaciju Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu organizirao je Grad Vodnjan-Dignano, a suorganizatori su Turistička zajednica grada Vodnjana-Dignano, LAG južne Istra, udruga Agroturist Vodnjan-Dignano, Poljoprivredna zadruga Vodnjan-Dignano te tvrtke Castelier i Contrada. Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija, a glavni sponzori su Croatia osiguranje i tvrtka Fusio.

 

Vidimo se i sljedeće godine na 14. Danima mladog maslinovog ulja potražite www.dmmu.info .

Pin It on Pinterest