Objavljen film s dodjele nagrade elektroničke glazbe “Ambasador” 2017

 

Objavljen je kraći dokumentarac s druge dodjele nagrada elektroničke glazbe “Ambasador” 2017. na kojoj su nagradu dobili predstavnici i iz naše regije:

Sea Star Festival, Umag (Najbolji novi festival)
Edusplash/Pozitivan Ritam (Najbolji edukativni program)
Seasplash Soundsystem (Soundsystem godine)
Filip Motovunski (Najbolji Bass DJ)
Seriously Twisted (Najbolji kolektiv)
Bonaca (Breakthrough DJ)
Andrea Ljekaj (Single godine)
PDV Records (Album godine)

Uoči klupske turneje koja kreće iz Zadra 3.ožujka objavljen je kratki dokumentarni film s Ambasadora, druge dodjele nagrada na kojoj su uručena priznanja akterima elektroničke scene u 38 kategorija.

Režiju i montažu u 8-minutnom filmiću potpisuju dvojac Aleks Drvenkar i Sandro Sklepić, a dokumentarac započinje kraćim presjekom zbivanja koja su obilježila dodjelu priznanja u zagrebačkom Kulturno-umjetničkom Centru Travno u studenom 2017.Nakon toga slijedi kraći pregled kroz dobitnike nagrada, izjave I nastupe LIVE elektronike koje potpisuju Surka Beatbox, Nipplepeople I Beat Busters, da bi film skončao kadrovima sa završnog partija.

Film je objavljen neposredno prije početka klupske turneje Ambasadora koja starta u subotu, 3.ožujka u zadarskom Q Baru gdje će nastupiti “Najbolji House DJ” Tom Bug i lokalne zadarske snage. Ambasador između ostaloga potiče mlade i nove autore, programe, projekte i tako služi kao platforma koja se brine za nove kreativce na sceni, pa će tako zasvirati zadarski dvojac Butters, Lovre Milin i dr. Ulaznica je 30 kn do 01h, a 40 knposlije.

Pogledajte kratki dokumentarni film Ambasador 2017 : https://youtu.be/tEb1CHLil8w

Jedna od ključnih poruka projekta Ambasador je okupljanje glazbenika i profesionalaca iz industrije, povezivanje i postizanje zajedništva. Prema mišljenju stručnjaka Ambasador je manifestacija esencijalna kao krovna organizacija svim elektroničkim događajima u Hrvatskoj, koji su se kao oblik selektivnog turizma pokazali vrlo važnim segmentom kulturnih i kreativnih industrija u ovom dijelu Europe.

Najviše kulturne i glazbene institucije poput Ministarstva kulture RH, HDS-ZAMP, Grada Zagreba podržali su projekt i time učinile da elektronička glazba preko nagrade Ambasador postane prepoznatljivija, odnosno da se još više uključi u segment kulture Republike Hrvatske, a o nagradi su izvještavali brojni nacionalni mediji poput HRT-a, Jutarnjeg Lista, Slobodne Dalmacije, Nacionala i drugih.

O nagradi Ambasador:

Na ekstremno zadovoljstvo aktera elektroničke glazbene scene, nakon dugog iščekivanja i planiranja, prije dvije godine nastaje dodjela nagrada AMBASADOR. Kao prva od svoje vrste unutar hrvatskog glazbenog miljea, dodjeljuje se akterima hrvatske elektroničke scene za ostvarenja unutar granicaHrvatske i na inozemnom tržištu u proteklih godinu dana. Čvrsto stojimo iza stava da zajednica za koju ova konkretna glazba nastaje kao kolektivni estetski izrazima jednako pravo glasa, te je stoga AMBASADOR konstruiran u jednakoj mjeri kao nagrada struke i publike. U svoja dva izdanja, počevši od 2016., AMBASADOR potiče svježe nove projekte, programe i autore, služi kao platforma koja se brine za nove kreativce na sceni i kroz brojne kategorije odaje počast najboljim festivalima, klubovima, glazbenicima i plesnim destinacijama koje dodatno oplođuju hrvatski prihod od turizma. Izuzetno smo ponosni na golemi odaziv struke i da je nagradu, kao vrijedan doprinos i orijentir kvalitete, odmah prepoznala skupina glazbenika i promotora kojima je ona namijenjena, okupljajući na svečanoj dodjeli prvog izdanja već preko 300 uzvanika pripadajuće glazbene industrije. Jedna od ključnih poruka AMBASADORA povezivanje je disparatnih elemenata žanra i postizanje zajedništva podjednakim sa određenim ciljem. Potporu projektu pružile su i najviše državne i glazbene institucije i time otvorile put da elektronička glazba ovom nagradom postane prepoznatljivija, življa i da se još aktivnije uključi kao segment kulture RH. Podršku su iskazali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i TZ Grada Zagreba, HDS-ZAMP, otvarajući time mogućnost da bi AMBASADOR, ovako institucionalno poduprt, jednog dana mogao službeno prezentirati hrvatsku elektroničku scenu unutar europskih prijestolnica kulture. Reportaže i izvještaje o AMBASADORU prenijeli su brojni nacionalni mediji i emisije – HRT (Dnevnik, Vijesti iz kulture, Zagrebačka panorama, Dobar dan Hrvatska), HRT 4 (TV Student); specijalizirani web portali, radijske postaje (Radio 101, Otvoreni, HR 2. program, Yammat FM), te se pisalo u tisku (Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Nacional, Novi List), dok su svi dobitnici prenijeli vijesti na svojim društvenim mrežama.

Tvorac nagrade Ambasador:

Klubska scena.hr je najpoznatiji projekt elektroničke glazbe u Hrvatskoj koji uspješn odjeluje i raste već 17 godina. Kao web portal samom svojom prirodom spada u najcjenjenije medije specijalizirane za promociju žanra elektroničke glazbe približavajući se svojim patronima na način kojim je poznat i prirodan. Kao perpetualno inovativna platforma osmišljava razne projekte, pokreće manifestacije, realizira radijske emisije, educira mlade kroz predavanja i radionice, potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, te kreira inicijative od značaja za domaću scenu, čime intenzivno radi na prepoznatljivosti elektroničke glazbe među institucijama i njenom uvođenju u hrvatski kulturni spektar. Realizacija radijskih emisija HR Radio Split (2011 do danas); Također promocija lokalnih scena (2015);  dodjela nagrada „Ambasador“ (2016.); „Jezgra” – izložbe, predavanja, radionice, tribine“ (2016.), Ricardo Villalobos u suradnji sa Sonusom (2016.) inicijativa za osnivanje „DJ udruge “koja regulira prava glazbenika (2016.).

Izjave aktera scene o Ambasadoru:

Producent Emir Bešić (E-Base)

Najveći benefit odnosno ono što je bilo poanta ove priče jest da smo se napokon, hrvatska glazbena scena u ovom svom elektroničkom dijelu, uspjela okupiti zajedno bez ikakvih predrasuda, vezani istom idejom i energijom

Petar Dundov

Iako inače nisam pobornik nagrada u umjetnosti, mislim da je ovo pozitivna stvar za scenu. Ambasador nije samo priznanje ljudima za njihov rad i motivacija za nastavak, nego i socijalna platforma koja im omogućuje povezivanje s drugima iz branše i potencijalnu suradnju. To je itekako potrebno jer imamo fragmentiranu scenu na kojoj ne postoji dovoljan kontinuitet.

Marina Karamarko

Mislim da je ovo super projekt jer je element edukacije, element nagrađivanja tako ne može biti bolja platforma za upoznavanje ljudi koji će pohađati naše evente i okupljanje scene. Za mene je vrlo značajan taj link koji se dogodio projektom Ambasador da se poveže i publika i promotori i izvođači u jednu cjelinu gdje svi skupa stvaramo bolju scenu.

Vedran Meniga (Pozitivan Ritam)

Goran i ostatak tima predani su svom poslu, jedni od rijetkih koji ne kopiraju, već stvaraju originalne sadržaje, iako specijalizirani za praćenje elektroničke scene, kontinuirano ruše barijere i otvaraju nove dimenzije.

Erol Zejnilović (ABOP)

Cijela alternativna scena je malo zapostavljena i bilo koja inicijativa koja promovira nešto – mi je apsolutno podržavamo!  Bilo kakvo pojavljivanje u medijima je dobro jer općenito je urbana scena zapostavljena u nekim masovnim medijima. Drago mi je da postoji  neka inicijativa da se nas malo gurne naprijed.

Pin It on Pinterest