Savjeti sudionicima u prometu povodom nadolazećeg vikenda

 

Velik broj građana iskoristit će nadolazeći vikend te  Međunarodni praznik rada za putovanja i odmor, te je za očekivati da će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama. Najveće povećanje prometa očekuje se u petak u poslijepodnevnim satima te u subotu u prijepodnevnim satima, ali i tijekom ponedjeljka i utorka. Pojačan promet očekuje se na graničnim prijelazima, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema turističkim središtima na obali.

Policijska uprava istarska stoga će,  kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.

Međutim, aktivnost policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na sigurnost i protočnost prometa tako da ujedno apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće:

·         pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti,

·         vežite se sigurnosnim pojasom,

·         pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu,

·         prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti,

·         bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

·         u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu,

Kako bi se povećala sigurnost na istarskim prometnicama, apeliramo i na najugroženije sudionike u prometu – pješake, bicikliste te motocikliste i vozače mopeda da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje.

Pin It on Pinterest