MILIJUNI U ISTRI ULOŽENI U LUKSUZNE KUĆE ZA ODMOR, a očekuje se stagnacija potražnje za njima

Ponukani dobrim turističkim rezultatima i prinosima koje su nosile kuće za odmor u posljednje dvije godine, očito se krenulo u brojne investicije i dogodio se ozbiljan porast kapaciteta. Međutim, moramo uzeti u obzir da dolazi do stagnacije rasta, naglašavam stagnacije rasta, a ne stagnacije samog turizma. Da se razumijemo, to je još uvijek dobar rezultat jer ne možete stalno rasti, međutim činjenica je da ponuda nastavlja rasti, a da potražnju očekuje stagnacija, kaže predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba

U buri koja već mjesecima traje oko sudbine pulskog brodogradilišta Uljanik u fokusu cjelokupne hrvatske javnosti u jednom se trenutku našla vila s bazenom, odnosno kuća za odmor koju je u svrhu turističkog rentanja nedavno izgradio predsjednik Uprave te kompanije Gianni Rossanda. Tema je definitivno zanimljiva, a iz načina na koji je predstavljena u dijelu medija dalo bi se zaključiti kako se u tom segmentu turističke ponude radi o ekskluzivnom biznisu, namijenjenom samo za rijetke, odabrane. Međutim zaključak bi bio pogrešan, a jednostavni odlazak i pretraga na strancama bilo koje od vodećih online turističkih agencija kao što su Booking.com, AirBnb ili Home Away za destinaciju Istra u ponudi pokazuje nekoliko tisuća objekata koji su razbacani po cijelom poluotoku.

Ako ćemo biti precizniji, prema podacima koje smo uz pomoć Turističke zajednice Istarske županije povukli iz sustava e-visitor, do konca kolovoza kategorizaciju kuće za odmor od Ministarstva turizma u Istri je zatražilo i dobilo 4.430 objekata. Doista impresivna brojka koja je doslovce “eksplodirala” u posljednjih nekoliko godina, kada se ta vrsta ponude, koja je još nedavno bila tipična isključivo za unutrašnjost Istre, raširila, te gdje to uvjeti dopuštaju, spustila i do same obale mora. Samo u razdoblju od posljednjih godinu dana, dakle od početka rujna prošle do početka rujna ove godine, kategoriziran je 621 objekt, a od te brojke najznačajniji dio odnosi se na nove investicije, odnosno na luksuzne kuće s bazenima koje su izgrađene upravo s ciljem iznajmljivanja turistima u ljetnim mjesecima.

U samo godinu dana broj objekata u tom segmentu turističke ponude u Istri uvećao se za više od 16 posto, a otprilike u jednakom postotku porasla je i brojka kreveta koji se nude u toj vrsti turističkih kapaciteta. Uz prosjek od šest kreveta po kući za odmor, u Istri je ovog ljeta u tom segmentu ukupno turistima na raspolaganju bilo više od 25.000 osnovnih, te još 5.300 dodatnih kreveta, s obzirom da kategorizacija omogućava da se za veće grupe gostiju kauči na razvlačenje koriste kao dodatni ležaj. Sveukupno, dakle, više od 30.000 kreveta, što je još uvijek manji, ali sad već izrazito značajan segment u privatnoj ponudi turističkog smještaja u Istri. Cjelokupni privatni smještaj porastao je u proteklih 12 mjeseci za gotovo 12 posto, a kumulativno se u toj vrsti turističke ponude, uključujući i kuće za odmor, u Istri koncem kolovoza ove godine nalazilo 21.145 objekata.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest