Zaklada odobrila financiranje 10 projekata ukupne vrijednosti od 138.081,30 kuna

20. prosinca 2018. godine u Centru za međunarodnu suradnju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala je potpisivanje ugovora s dobitnicima financijskih potpora po 2. natječaju za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“.

Podsjećamo kako se Natječaj za male projekte u zajednici raspisuje iz Fonda gradova i općina čiji su članovi: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale. Natječaj je bio raspisan u razdoblju od 18. rujna do 18. listopada 2018. godine te su pravo prijave imale udruge sa sjedištem upravo u tim gradovima i općinama.

Po 2. natječaju za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“ financijsku potporu ostvarilo je 10 organizacija:

  • Društvu „Naša djeca“ Pazin odobreno je 11.800,00 kn za projekt “Šetalište – naše zabavno igralište”
  • Labin Art Expressu XXI  odobreno je 14.760,00 kn za projekt “DJ Radionica Centra za mlade ‘Klub 21’ Labin”
  • Udruzi airsoft klub Mutila Medulin odobreno je 15.000,00 kn za projekt “Kulturni krug po općini Medulin”
  • Društvu osoba s invaliditetom Rovinj odobreno je 15.000,00 kn za projekt “Urbani modularni vrt”
  • Društvu „Naša djeca“ Poreč  odobreno je 14.588,80 kn za projekt “DIG IT – razumijevanje digitalnog doba”
  • Planinarskom društvo “Pazinka” Pazin  odobreno je 15.000,00 kn za projekt  “Otkrijmo ljepote prirode”
  • Mediteranskom kiparskom simpoziju  odobreno je 14.800,00 kn za projekt “Park skulptura Dubrova-očuvanje i zaštita kamenih skulptura”
  • Glazbenoj rock udruzi Vrsar Gruv  odobreno je 13.032,50 kn za projekt “Rockajmo zajedno”
  • Matici umirovljenika Hrvatske Udruga Buzet  odobreno je 13.600,00 kn za projekt „DA LI ZNATE DA IMATE PRAVO NA…“
  • ZVONA i NARI, Udruzi za proizvodnju kulture  odobreno je 10.500,00 kn za projekt „L“ kao libar, „L“ kao Ližnjan – selo-početnica

U sklopu financiranih malih projekata provodit će se niz različitih aktivnosti: izrada poligona za igru s različitim interaktivnim, motoričkim i logičkim zadacima na području Šetališta Pazinske gimnazije te uređenje planinarske staze Malenica aktivnosti su koje će se provoditi u Pazinu. U Poreču će se za djecu održati niz besplatnih radionica s Lego robotika setovima. DJ radionice te radionice s ciljem senzibilizacije mladih o važnosti suvremenog kiparstva te aktivnosti s ciljem zaštite skulptura u Parku skulptura Dubrova provoditi će se u gradu Labinu. U dvorištu dviju rovinjskih srednjih škola izradit će se konstrukcija za sjedenje te uzgoj ljekovitog bilja koji će tokom dvije radne akcije biti ofarbani te zasađeni biljem. Za sve zainteresirane građane u Vrsaru će biti organizirani besplatni tečajevi gitare, bass gitare i bubnjeva. U gradu Buzetu aktivnosti će biti usmjerene osobama treće životne dobi, a odnose se na edukacije i radionice o pravima ove ciljane skupine. U Ližnjanu će za učenike osnovne škole, Područnog odjela Ližnjan biti organizirano niz edukacija s ciljem istraživanja povijesti i tradicije Ližnjana.

Iako naizgled male financijske potpore, ovi projekti imaju veliki značaj u lokalnim zajednicama – povećava se građanski aktivizam i volonterstvo, rješavaju se konkretni problemi koji su lokalnoj zajednici veliki, a s druge strane mali da bi bili prioritet za rješavanje. Zahvaljujući malim projektima, udruge osiguravaju dodatan besplatni sadržaj građanima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena – razne edukacije, radionice i tečajevi aktivnosti su koje bi građani, ukoliko ne bi bilo malih projekata, financirali iz vlastitih sredstava. Ovo je prava prilika da se građani uključe u rad udruga te istaknu svoje potrebe i predlože koje bi se aktivnosti trebale provoditi u lokalnim zajednicama upravo kroz ovakve male projekte.  

Podsjećamo kako ovaj natječaj Zaklada raspisuje osmu godinu zaredom, te je kroz cijelo ovo razdoblje podržano 130 projekata ukupne vrijednost 1.373.093,57 kuna. U provedbu malih projekata bilo je uključeno preko 800 volontera, a korist od provedbe projekata imalo je više od 340 000 korisnika.

Pozivamo sve građane da pronađu nešto za sebe i uključe se u aktivnosti projekata koje će se provoditi do kraja mjeseca lipnja 2019. godine.


Pin It on Pinterest