U Puli otvorena izložba Ningyo: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka

Izložba će se u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca moći razgledati do 31. listopada, a rezultat je suradnje s Veleposlanstvom Japana u RH

U organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Japanske fondacije i Arheološkog muzeja Istre, danas je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca  otvorena izložba „NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ uz prisustvo veleposlanice Japana u Republici Hrvatskoj Misako Kaji.

Veleposlanica Kaji izrazila je zahvalnost Istarskoj županiji, Gradu Puli i Arheološkom muzeju Istre što su omogućili postavljanje i otvorenje izložbe, usprkos pandemiji uzrokovanoj od COVID-19.

“Postava ove izložbe stigla je u Hrvatsku izravno iz Japana. Prvi put je izložba predstavljena u Vukovaru. Sada smo u Puli, a nakon toga izložbu ćemo predstaviti u Kazahstanu. Veselili smo se Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje su se u Japanu trebale održati ove godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođene za 2021. godinu. Donijeli smo dvije lutke, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a koje će ostati kao podsjetnik na ovu izložbu. To su Miraitowa i Someity“ rekla je veleposlanica Kaji.

O samom postavu izložbe govorila je Đeni Gobić Bravar koja je istaknula specifičnost tehnike izrade lutaka koje imaju svoje značenje. „Ova izložba kroz širok raspon od gotovo 70 lutaka, od onih tradicionalnih iz 16. stoljeća do suvremenih lutaka kojima se japanska djeca igraju danas, prikazuje tipologije, razvoj i simboličnu važnost lutaka u japanskoj kulturi kroz određene vremenske periode, geografska područja i kulturne običaje. Izložba je izvanredna prilika za upoznavanje japanske tradicije u izradi lutaka i upoznavanje ove daleke zemlje“ rekla je koordinatorica izložbe  Gobić Bravar.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo istaknuo je odličnu suradnju prilikom realizacije  ove izložbe. Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom The Japan Foundation, uz stručni nadzor Hayashia Naoteru (Japanese doll culture research institute) i Mite Kakuyuki (Tokyo National Museum) i  mnogih institucija koje su pridonijele realizaciji. „U nastojanju da i gostujuće izložbe budu pristupačne svima Arheološki muzej Istre omogućio je mogućnost vođenih posjeta izložbi za školske i vrtićke skupine. Posebno sam zahvalan što je od strane svih suradnika  omogućeno da se nekoliko lutaka iz postava opipa kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle doživjeti izložbu“ rekao je Komšo.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci podsjetila je da je Grad Pula bratimljen sa Gradom Hekinanom u Japanu od 2006. godine. „Više od desetljeća njegujemo prijateljstvo s dalekim Hekinanom. Ponosna sam što je Pula uključivanjem u akcije solidarnosti pružila pomoć bratimljenom Hekinanu nakon potresa koji je pogodio Japan 2011. kada je organizirao manifestaciju dječje solidarnosti pod nazivom „Japan u srcu“. Grad Pula podržao je  otvorenje  studija japanskog jezika i kulture na pulskom Sveučilištu“. Podsjetila je i da je grad Hekinan darovao Puli u znak prijateljstva i bratimljenja Izložbu hina lutaka koja je trajno izložena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula. „Iznimno mi je drago što ovom izložbom na zaista jedinstven način imamo mogućnost našim sugrađanima približiti dio bogate japanske kulture te ih dodatno upoznati s tradicijom izrade lutaka koja u Japanu seže još od 16. stoljeća. Uvjerena sam da će naši sugrađani u Svetim srcima uživati u vedrim izrazima lica i raznolikosti izloženih lutaka iz prijateljskog nam Japana“, poručila je Puh Belci.

Izložbu je otvorio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin. Uz pozdrav nazočnima, župan se zahvalio  Veleposlanici Kaji na posjeti i organiziranoj izložbi. „Ovo je dokaz, da usprkos pandemiji, kultura  i dalje uspješno spaja ljude. Veselimo se nastavku naše suradnje s Japanom te ovu izložbu proglašavam otvorenom i želim da svi uživaju u umjetnosti i ovim predivnim lutkama” rekao je župan Radin.

Izložba će biti otvorena za javnost od 8. listopada 2020. godine od 14,00 sati te od 9. do 31. listopada 2020. godine, svakog dana od 11,00 do 18,00 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.

Odgovori

Pin It on Pinterest