Povodom Međunarodnog dana gastroshize pulski rotor osvijetlit će se zelenom bojom

Osvjetljavanjem velikog rotora u Šijani zelenom bojom, u nedjelju, 30. srpnja 2023. godine, Grad Pula i ove će se godine pridružiti brojnim gradovima diljem svijeta u obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day).

Organizator osvjetljavanja znamenitosti je međunarodna neprofitna organizacija The Global Gastroschisis Foundation koja okuplja osobe rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine.

Njihov rad usmjeren je na moralnu podršku, informiranje, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Naime, uzrok ovom stanju je još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani. Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, a nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija.

Svake godine, na dan 30. srpnja, obilježava se Gastroschisis Awareness Day diljem svijeta kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja, kako bi im olakšala ovo izazovno putovanje.

Iako The Global Gastroschisis Foundation svoje volontere u Hrvatskoj ima od 2019. godine, većina obitelji pogođenih tom dijagnozom o njoj je više doznala tek nakon što se Hrvatska uključila u obilježavanje Gastroschisis Awareness Day-a 2020. godine.

U posljednje tri godine, otkako se Gastroschisis Awareness Day obilježava i u Hrvatskoj, inicijativi se odazvalo ukupno 36 gradova, među kojima i Pula, te je zelenom bojom dosad osvijetljeno gotovo 50 objekata.

Prošle godine su se obilježavanju pridružile i susjedne Srbija, Crna Gora i Slovenija u 7 svojih gradova.

Odgovori

Pin It on Pinterest