KLUB-KNJIŽARA NA DAN ŽENA UGOSTIT ĆE AUTORICU LIDIJU DEDUŠ

U petak, 8. ožujka u 20:00 sati u Klubu-knjižari Giardini 2 povodom Dana žena održat će se promocija zbirke „ja se zovem lidija deduš“ autorice Lidije Deduš. Lidija Deduš rođena je 1977. godine, a živi, radi i piše na relaciji Varaždin – Zagreb. Osim spomenute zbirke, autorica je triju zbirki poezije:  Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, 2019.) i Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, 2020.). Dobitnica je triju nagrada za poeziju. Za najbolji suvremeni dramski tekst dobila je 2022. nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine i nagradu za kratku priču na natječaju Biber.

Protagonistica ove zbirke, lidija deduš, žena je u svojim četrdesetim godinama, žena koja živi sama, „običnim“ životom, ima tri mačke, vježba jogu, u isto vrijeme obožava slatko i pokušava smršavjeti, prezire ponedjeljak i radi kao službenica u banci, razmišlja o životu, pita se postoje li drugačiji, možda čak i bolji ishodi, čvrsto zagovara svoje stavove, u slobodno je vrijeme u potrazi za savršenim muškarcem, a sve to dok se bori s anksiozno-depresivnim poremećajem. Uz lidiju deduš smijemo se i plačemo, prepoznajemo sebe i osobe iz svoje okoline, u isto se vrijeme osjećamo moćnim i nemoćnim ženama, proživljavamo katarze, ali i ponovo padamo u neku vrstu komičnog očaja. Seciranjem svakodnevice jedne žene autorica beskompromisno propituje svoj identitet, što i čitatelje potiče na isto. Na kraju dana, u jednoj se stvari većina slaže: „svi smo mi lidija deduš“!

Razgovor s autoricom vodit će Lara Osman-Grganja.

Ovaj je program pod pokroviteljstvom Zaklade Kultura nova.

Vrata Kluba-knjižare otvorena su za posjetitelje svakog radnog dana od 9:00 do 20:00 sati, subotom od 9:00 do 14:00 sati, a na dan održavanja programa do ponoći.

Odgovori

Pin It on Pinterest