Obavljen Javni poziv za dodjelu potpora za projekte u turistički manje razvijenim područjima Istre u 2024. godini

Istarska županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora u okviru Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini, s ciljem ravnomjernog razvoja Istre i stvaranja cjelovitog iskustva Istre kao turističke destinacije, te poticanja održivog turizma temeljenog na kvaliteti usluge i autentičnim sadržajima, razvoja cjelogodišnjeg turizma, razvoja kulturnih i prirodnih resursa u funkciji turizma i zelene tranzicije, te razvoja pristupačnog turizma i prilagođavanja postojeće turističke ponude inkluzivnom  turizmu. 

Programom se kroz 2 mjere potiče razvoj turističkih proizvoda i projekata specijalnih interesa:

  • MJERA A: Poticanje razvoja selektivnih oblika turizma kao što su outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički (touring), kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam, s pripadajućom javnom turističkom infrastrukturom 

Kroz ovu mjeru sufinanciraju se troškovi uređenja, opremanja i označavanja šetnica, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza, izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja, i drugih zanimljivih mjesta (point of interest) koji su dio neke cjeline, zatim postavljanje brojača bicikala na uređenim biciklističkim i pješačkim stazama te nastavak uređenja i opremanja tematskih kuća, muzeja i interpretacijskih centara u svrhu privođenja turističkoj funkciji, te osmišljavanja, promocije i marketinga konkretnog turističkog proizvoda. 

  • MJERA B: Poticanje razvoja pristupačnog turizma prilagodbom postojeće ili kreiranjem nove inkluzivne turističke ponude 

Kroz ovu mjeru sufinanciraju se troškovi prilagodbe i osiguranja pristupačnosti turističke ponude potrebama osoba s različitim vrstama invaliditeta, odnosno otklanjanje arhitektonskih barijera postavljanjem odgovarajućih rampi, liftova, platformi ili rukohvata, smanjenjem nagiba, prilagodbom javnih prostora i površina, parkirališnih mjesta, sanitarija, WC-a i dr., uvođenje odgovarajućih tehničkih pomagala i opreme kao npr. jednostavni znakovi, ikone, putokazi ili natpisi s tekstom na Braille pismu, vibrirajući i vizualni uređaji, taktilni planovi prostora i dr., prilagodba mrežnih stranica i mobilnih aplikacija slijepim i slabovidnim osobama i osobama s drugim ograničenjima, kao i edukacija dionika iz turističkog sektora o značaju razvoja pristupačnog turizma i inkluzivne turističke ponude te o pravilima ponašanja, komunikacije i pristupu prilikom interakcije s osobama s invaliditetom i promocija pristupačnog turizma. 

Prihvatljivi prijavitelji za su jedinice lokalne samouprave, lokalne turističke zajednice i javne ustanove u kulturi čiji osnivači su jedinice lokalne samouprave.

U proračunu Istarske županije je za provedbu ovog Programa predviđeno ukupno 139.260,00 eura, a maksimalni mogući iznos potpore po projektu iznosi 13.000,00 eura.

Tekst javnog poziva i sve potrebne informacije za online prijavu projekata objavljeni su na službenoj mrežnoj stranici Istarske županije, pod rubrikom „Natječaji“.

Dodatne informacije o uvjetima i postupku prijave mogu se dobiti slanjem upita na adresu elektroničke pošte: turizam@istra-istria.hr,  

Rok za predaju prijava je 15. travnja 2024. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest