Gradonačelnik Pule Boris Miletić potpisao Sporazum o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama Istarske županije

Danas, 30. listopada 2020. godine u prostorima Zajednice Talijana Circolo zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin potpisao je Sporazum o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama Istarske županije. Sporazum o suradnji u ime Grada Pule potpisao je gradonačelnik Boris Miletić.

Istarska županija i 17 gradova i općina u Istri time su se usuglasili kako je promicanje dvojezičnosti i očuvanje talijanskog jezika na području Istarske županije od zajedničkog interesa.

„Potpisivanje Sporazuma još je jedna aktivnost koju će dvojezični gradovi i općine u Istri zajednički koordinirati i provoditi s ciljem promicanja dvojezičnosti i očuvanja talijanskog jezika na području Istarske županije. Sporazum je izuzetno važan za naše jedinice lokalne samouprave na tragu našeg istarskog Statuta koji njeguje specifičnosti Istarske županije. Držimo da su dvojezičnost i sve naše različitosti veliko bogatstvo Županije. Stojimo i dalje na tom putu kako bismo osigurali provođenje svih aktivnosti predviđenih Statutom“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zajedno s Istarskom županijom potpisnici Sporazuma sufinancirat će zajedničke aktivnosti od 2021. do 2023. godine koje će biti usmjerene promicanju dvojezičnosti i očuvanju talijanskog jezika: jezični laboratorij talijanskog jezika za pred školarce hrvatskih vrtića, usavršavanje za učitelje i profesore talijanskog jezika, pokretanje tjednih vijesti na talijanskom jeziku na lokalnoj televiziji i na lokalnim radio postajama te provedba tečajeva talijanskog jezika za službenike javnih službi.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin izrazio je zadovoljstvo što će se i u narednom razdoblju promovirati jezik autohtone, talijanske nacionane manjine.

„Dugi niz godina Istarska županija je multijezična i multikulturalna regija ne samo u našim dokumentima, Statutu, nego i u praksi. Današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja doprinos očuvanju tog duha različitosti i međusobnog razumijevanja na koje smo posebno ponosni“, poručio je Radin.  

Osim Grada Pule i Istarske županije potpisnici Sporazuma su gradovi Poreč, Rovinj, Novigrad, Umag, Vodnjan i Buje te općine Brtonigla, Fažana, Funtana, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Oprtalj, Tar-Vabriga, Vižinada, Grožnjan i Vrsar.

Potpisivanju Sporazuma o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama Istarske županije prisustvovale su i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.3275986579180068

Odgovori

Pin It on Pinterest