Održana prva lokalna smotra: 53. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine

Prva od tri lokalne smotre – 53. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine, održala se u subotu u Šišanu, u Općini Ližnjan. Mimohod svih izvođača sa zastavama KUD-ova i uz svirku na istarskim narodnim instrumentima krenuo je od Zajednice Talijana Šišan prema placi. Na čelu povorke, članovi KUD-a „Kuje“ iz Ližnjana nosili su zastavu smotre koja se po prvi put vijorila na pozornici. Autor zastave je Valter Zanco iz Pule. 

Kroz program su vodili Giorgia Grbac i Claudio Grbac. Mantinjadom, svirkom na veliku i malu roženicu, koju su zasvirali sin, Mihael Glavaš i otac, Željko Glavaš, članovi KUD-a „Barban“, započeo je program smotre uz podizanje zastave smotre. Ovogodišnja se smotra Puljštine  posvetila se pok. maestru Brunu Vian, koji je vodio šišanski zbor. 

Prisutne su pozdravili predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije, g. Josip Percan te zamjenik načelnika Općine Ližnjan, g. Matija Maurović, iskazavši zadovoljstvo što je Općina Ližnjan ove godine domaćinom smotre Puljštine. 

Na samom početku programa, kao gosti smotre, nastupila su djeca iz Općine Ližnjan, svirači na roženice i mih, članovi KUD-a „Kuje“ iz Ližnjana. U ocjenjivačkom dijelu programa sudjelovali su pojedinci – svirači i pjevači te 6 kulturno-umjetničkih društava s područja Puljštine: Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, KUD „Rakalj“ iz Raklja, KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Mate Balota“ iz Raklja i KUD „Ulika“ iz Fažane. U programu se moglo vidjeti različite inačice plesa balun, potom plesove balo di sedia i stara polka, čuti pjesme mantignade, kante na tanko i debelo, kantu grupe pjevača, taranke uz mih, svirke na mih, pastirsku sviralu, svirke na roženice, vidalice, pastirsku sviralu. Mnogobrojna okupljena publika na šišanskoj placi pomno je pratila program i iskazala veliki interes za program predstavljanja istarske nematerijalne baštine.

Program, koji je bio raznolik i vrlo dinamičan, pratila je prosudbena komisija u sastavu Josip Pino Knapić, predsjednik, Ivona Orlić i Nevia Kožljan, članice, te je izabrala najbolje izvođače koji će predstavljati Puljštinu na 54. Smotri narodne glazbe i plesa Istre 10.08.2019. u Raši. Izabrane su sljedeće točke:

  1. Mantinjada, svirka na roženicama, Mihael Glavaš i Željko Glavaš 
  1. Comunità degli Italiani di Sissano-Zajednica Talijana Šišan 

Me mare me paricia al dixnà, mantignada, pjevaju Antonio Dobran i Claudio Grbac

Canto le mantignade e vadi torno, mantignada, pjevaju Antonio Dobran i Claudio Grbac, pratnja na pivama  Đino Šverko

  1. Tarankanje i svirka uz mih, Željko Glavaš 
  1. KUD „Rakalj“, Rakalj 

Balon, ples, pratnja na mihu Fabio Radolović

  1. KUD „Uljanik“, Pula/Pola 

Balo di sedia, ples, pratnja na mihu Robert Krbavac 

  1. Balon, svirka,  mih Luka Batel i mala roženica Marino Benčić 
  1. Mila moja imaš kadi koga, pjesma, Željko Perković pjeva, pratnja na maloj roženici Mauricio Mirković 
  1. KUD „Mate Balota“, Rakalj

Kada san se s dragon rastavija, pjesma, pjevaju Nevija Grgorinić, Cvitko Brgić i Klaudio Knapić

Balun, ples, pratnja na mihu Luka Lupetina 

  1. Starinski valcer, svirka, na vidalice svira Robert Krbavac 
  2. KUD/SAC „Barban“, Barban

Cviće moje i ja bin te brala, pjesma, pjevaju Josip Trošt, Nevia Kožljan (Mišan), Tedi Trošt, Vladimir Kožljan 

Barbanski balon, ples, pratnja na mihu Mihael Glavaš

Po završetku programa, zamjenik načelnika Općine Ližnjan, g. Matija Maurović i predsjednik Zajednice Talijana Šišan, g. Paolo Demarin izvršili su primopredaju zastave smotre narodne glazbe i plesa Puljštine i simbola smotre načelniku Općine Fažana, g. Radomiru Koraću i predsjednici KUD-a „Ulika“ iz Fažane, gđi Mirjani Radišić,  domaćinima smotre Puljštine u 2020. godini.

Nakon programa smotre, zabava se nastavila uz grupu Anelidi.

Smotra se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule-Pola, Općine Ližnjan-Lisignano. Organizatori smotre bili su SAKUD Pula, Općina Ližnjan-Lisignano, Turistička zajednica Općine Ližnjan-Lisignano, Comunità degli Italiani di Sissano-Zajednica Talijana Šišan i Odbor smotre narodne glazbe i plesa Puljštine.

Pin It on Pinterest