Potpisan Sporazum o suradnji s Udrugom Dante Aligheri iz Rima

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je sklopljen Sporazum o suradnji s Udrugom Dante Aligheri iz Rima, kojeg su potpisali istarski župan Boris Miletić i glavni tajnik Udruge Alessandro Masi, a prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel i Barbara d’Annunzio, kao nadležna osoba za projekte i promociju jezika u Udruzi D. Alighieri.

Suradnja između Županije i Udruge je započela 2020. godine kroz zajedničku organizaciju tečajeva usavršavanja za profesore talijanskog jezika, koji se od tada održavaju dva puta godišnje, a u njihovu je organizaciju uključena i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. Koncem lipnja, u Rimu, je održan i zajednički sastanak na temu budućih aktivnosti i projekata usmjerenih na očuvanje talijanskog jezika i podizanje kvalitete talijanskog jezika u Istri. Stoga, potpisivanje Sporazuma obje strane vide kao logičan slijed, a otvorit će mogućnosti za daljnje inicijative.

„Naš je cilj promovirati i očuvati talijanski jezik u Istri, a suradnja s Društvom Dante Alighieri iz Rima, čija je uloga upravo ta, iznimno nam je važna i drago mi je da su sve aktivnosti koje se provode na razini Istarske županije prepoznate od strane vanjskih talijanskih institucija. Dvojezičnost je definirana i našim Statutom te je dio našeg identiteta i naše regionalnih posebnosti i zato nam je želja, ali i dužnost dodatno je njegovati. Kroz nadležni Upravnim odjel provode se brojni programi koji tiču promocije talijanskog jezika i kulture, što je od posebne važnosti za autohtonu talijansku nacionalnu zajednicu. Današnje formaliziranje suradnje s Društvom Dante Alighieri iz Rima je još jedan dodatni iskorak po tom pitanju“, naglasio je župan Miletić.

Glavni tajnik Udruge Alessandro Masi smatra da je Istra lijepa regija bogate povijesti, koju između ostalog krasi dvojezičnost što je vrlo važno. Iz tog razloga, za Udrugu Dante Alighieri ova suradnja ne predstavlja nikakav napor, već pravo zadovoljstvo. Dodao je i kako se nada da će ovaj bilateralni Sporazum poslužiti kao primjer i poticaj ostalima da kroz kulturu grade mostove prijateljstva i mira.

Sporazumom se Istarska županija i Društvo Dante Alighieri obvezuju da će promicati i razvijati suradnju i konzultacije u svrhu promocije i obavješćivanja o informativnim događajima, edukacijama i inicijativama za širenje talijanskog jezika, kako bi učitelji koji poučavaju na svim razinama obrazovanja, u Italiji i u inozemstvu, mogli djelovati s ciljem da didaktičke aktivnosti budu što kvalitetnije i da polaznici steknu što bolje znanje, posebice u pogledu kompetencija u području talijanskog jezika i talijanske kulture.

Društvo Dante Alighieri – Società Dante Alighieri se više od jednog stoljeća zalaže za širenje talijanskog jezika i kulture u svijetu, s posebnim naglaskom na Danteovo stvaralaštvo, organizirajući kulturne događaje, seminare, susrete, književne nagrade, edukacije i izdavanje certifikata o razini kompetencije iz talijanskog jezika itd. DDA je globalno raširena nacionalna organizacija s gotovo 500 Odbora u više od sedamdeset država, a bavi se održavanjem preko 8.000 tečajeva talijanskog jezika i talijanske kulture. Svoje statutarne zadaće izvršava putem 300 knjižnica koje se nalaze diljem svijeta i koje broje preko 500.000 knjiga, te pruža edukaciju i usavršavanje iz didaktike i metodologije učiteljima talijanskog jezika u Italiji i cijelom svijetu.

Odgovori

Pin It on Pinterest