Usvojen proračun za 2017. godinu

S 14 glasova za, pet suzdržanih i bez glasova protiv, na jučerašnjoj je sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojen proračun za 2017. godinu u iznosu od 420.469.063,00 kuna.

„Proračun za 2017. godinu realan je i stabilan te kao takav i dalje osigurava visoku razinu društvenog standarda“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako se jedan značajan dio proračuna odnosi na izgradnju kapitalnih objekata.

Na sjednici je usvojen i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za iduću godinu vrijedan 66 milijuna kuna. Navodeći najznačajnije projekte u idućoj godini, pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu grada Giordano Škuflić istaknuo je nastavak uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi, za što je osigurano 18 milijuna kuna. U 2017. planirani su nastavak proširenja pulske zaobilaznice i proširenja pulskog groblja Monte Giro te izgradnja javnog gradskog bazena s pripadajućim okolišem i pristupnom cestom.

Čak polovica gradskog proračuna u 2017. godini planirana je za upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, a preko trećine proračuna izdvojit će se za upravni odjel za društvene djelatnosti. Novi proračun kao i dosad karakterizira usmjerenost na socijalne i društvene potrebe, te su povećane subvencije po djetetu u privatnim vrtićima sa 900,00 kuna na 950,00 kuna. Uveden je besplatni javni gradski prijevoz za darivatelje krvi koji su dali krv više od 75 puta, a pored toga, osigurane su i naknade za novorođenčad u iznosu od 1.000,00 kuna, cijena mjesečne autobusne karte za učenike u iznosu od  50,00 kuna, novčana pomoć studentima koji studiraju izvan Pule, a stipendiju dobivaju prema socijalnim kriterijima u iznosu od 800,00 kuna.

Gradonačelnik je ovom prilikom zahvalio svim privatnim dječjim vrtićima na izvrsnoj suradnji. „Pula je grad u kojemu svako dijete, koje udovoljava uvjetima, ima osigurano mjesto u vrtiću i sva su upisana pod jednakim uvjetima, bilo da polaze privatni ili javni vrtić,“ kazao je Miletić i podsjetio kako brojna nezavisna istraživanja i analize redovito potvrđuju da su Pula, ali i cijela Istra, među najboljim mjestima za život i poslovanje.

„Na državnoj razini vidimo da će reforma poreznog sustava još jednom pasti na teret lokalnih zajednica kojima se ponovno smanjuju proračunski prihodi koji će se, sudeći prema najavama ministra financija, tek djelomično kompenzirati“, istaknuo je Miletić naglasivši kako sredstva moraju ostati tamo gdje su stvorena te da je nepravedno na taj način zakidati građane i lokalnu zajednicu, odnosno one koji najviše doprinose punjenju državne blagajne.

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice, vijećnika Janka Žužića (HDZ-HDS) zanimala je mogućnost preseljenja Javne vatrogasne postrojbe Pula iz centra Pule na drugu, primjereniju lokaciju. Gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je kako Pula ima izvrsno ustrojenu vatrogasnu postrojbu. „Iako funkcionalna, lokacija nije optimalna i razmišljamo o tome. Dvije su potencijalne lokacije i obje se nalaze s gornje strane ulice Prekomorskih brigada. Kad govorimo o premještaju, trebamo razmišljati o financijama, a plan je da to provedemo kroz strukturne fondove EU, a ne iz gradskog proračuna“, rekao je Miletić.

Denisa Buršića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zanimalo je na koji će se način selektirati otpad u velikim zgradama te kako će se odnositi krupni otpad, na što je direktor Pula Herculanee Igor Stari odgovorio kako država još uvijek ne zna kako urediti to pitanje jer već tri godine nije donijela potrebnu uredbu. „Od 2008. snažnije smo počeli ulagali i razvijati sustav i do kraja godine imat ćemo čak 10 tisuća kuća, uključujući Fažanu i Ližnjan koje su u sustavu individualne selekcije otpada po principu “Od vrata do vrata”. U centru grada radimo podzemne kontejnere i to se nastavlja, a za vanjski gradski prsten i višestambene zgrade, država mora odrediti kako će se obračunavati odvoz: po volumenu, veličini stana, ili pak, kao u nekim državama, potrošnji vode, jer ima i toga“, odgovorio je Stari. Gradonačelnik se nadovezao i kazao kako prosjek odvajanja u Puli oko 16 posto, no da je potrebno još puno posla kako bi se dohvatio europski prosjek te je postavio pitanje tko će plaćati penale ukoliko Hrvatska ne uspije realizirati preuzete obveze gospodarenja otpadom do 2020. godine.

Pitanje stavljanja u funkciju bivših vojnih zona postavila je vijećnica Jadranka Černjul (IDS-HNS-Zeleni) na što je pulski gradonačelnik odgovorio kako se 16. prosinca ove godine obilježava 25. godišnjica napuštanja JNA vojske iz Pule te se do danas na područjima u vlasništvu države po tom pitanju gotovo ništa nije učinilo. „Država se prema svojoj imovini odnos kao loš gospodar i ta područja danas sustavno propadaju. Upravo sam o ovaj tjedan razgovarao s predsjednikom Vlade RH. Rekao sam premijeru da je apsurdno, neodgovorno, čak i frustrirajuće imati toliko praznih objekata koji propadaju i koji su toliko devastirani, s čime se premijer. Istaknuo je kako se upravo zato oformilo novo ministarstvo, s ciljem da sada sve bude puno ažurnije“, rekao je Miletić.

Pitanje o rokovima izgradnje kružnog toka u Šijani postavio je vijećnik Marko Martinčić (IDS-HNS-Zeleni) te je Miletić pojasnio kako je primarni motiv radova sprečavanje plavljenja tog područja i okolnih građevina. Podsjetio je kako je investitor Hrvatske vode, a rok izgradnje travanj 2017. godine, dodavši kako vjeruje da će sve biti završeno prema planiranim rokovima.

Planiranju proračuna, kao i uvijek, prethodio je javni poziv za predlaganje javnih potreba, a poziv je upućen svim političkim strankama, mjesnim odborima i vijećima nacionalnih manjina. Već tradicionalno, održane su i javne tribine po svim mjesnim odborima na kojima su građani davali prijedloge koji su potom, prema mogućnostima, uvršteni u program gradnje i održavanja komunalne infrastrukture za 2017. godinu. Svoje prijedloge građani su dostavljali i putem e-Konzultacija, web servisa www.proracun.pula.hr i projekta participativnog budžetiranja.

Odgovori

Pin It on Pinterest