EU solidarnost na djelu

BRUXELLES – Europski je parlament sinoć na plenarnoj sjednici odobrio Fond solidarnosti EU-a (FSEU) za pružanje financijske pomoći državama članicama u slučaju velike elementarne nepogode u iznosu od 823 milijuna eura. Prijedlogom Komisije od 9. listopada, Hrvatskoj će se iz ovog fonda isplatiti ukupno 692 milijuna eura, maksimum koji se iz Fonda može isplatiti.

– Europska solidarnost na djelu riječi su koje najbolje opisuju ovu za Zagreb i Hrvatsku toliko bitnu financijsku injekciju. Europska solidarnost bez koje bi bila nezamisliva sanacija štete od potresa u Zagrebu, bez koje bi naš put ka oporavku od krize uzrokovane COVID-om bio puno duži i teži. Upravo u ovim teškim vremenima najbolje se vide sva važnost i prednosti našega članstva u Europskoj uniji, kazao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

Fond solidarnosti osnovan 2002. kao reakcija na poplave u središnjoj Europi do danas se koristio za 90 katastrofa, uključujući poplave, šumske požare, potrese i oluje, pri čemu su 24 članice primile 5,5 milijardi eura. Kao odgovor na COVID-19, područje primjene fonda u travnju je prošireno na izvanredna stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja. Istovremeno je povećan i maksimalan iznos predujma, s 30 milijuna na 100 milijuna eura. Za potporu iz Fonda mogu se prijaviti sve zemlje članice, ali i zemlje koje pregovaraju za članstvo u EU. Hrvatska je pomoć ovog fonda primila i 2014. nakon poplava koje su zahvatile istočne dijelove zemlje, kada nam je odobreno 8,996 milijuna eura.

– Novci koji su Hrvatskoj na raspolaganju u najvećoj će se mjeri koristiti za saniranje posljedica razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu. Usred teške ekonomske krize koja pogađa Hrvatsku, lijepo je čuti ovako dobre vijesti! Podsjećam da je u kolovozu Hrvatskoj isplaćen i predujam od 88,9 milijuna eura za posljedice potresa, što je najveći dosad isplaćeni predujam iz ovog fonda.

Odmah nakon potresa u ožujku aktiviran je i Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, pri čemu su šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije dovezeni u potresom pogođena područja.

– Princip solidarnosti jedan je od temelja Europske unije i srž europskog projekta, a zajedništvo mora biti njena najveća snaga. Međutim, istaknuo bih još jednu stvar, a to je novi povijesni proračun EU-a – Višegodišnji financijski okvir – od preko jednog bilijuna eura, koji još uvijek nije odobren. Znamo da će sanacija posljedica ove krize na nacionalna gospodarstva biti duga i mučna, a samo Fond za oporavak EU-a kao dio proračuna iznosi dodatnih 750 milijardi eura i značajno će utjecati na brzinu oporavka članica, posebice onih kao što je Hrvatska. Zato su i preostali europski novci hitno potrebni. Vijeće mora osigurati potrebnu potporu kako bi se proračun čim prije odobrio! Građani to čekaju!

Odgovori

Pin It on Pinterest