Grad Pula akcijom darivanja krvi obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi Grad Pula je, kao društveno odgovorna javna uprava, zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa i ove godine sudjelovao u akciji darivanja krvi. U akciji koja je organizirana u prostorijama Komunalne palače 23 osobe pristupile su darivanju, od kojih je  sposobno za darivanje krvi bila 21 osoba. Krv su nesebično dali  djelatnici Grada Pule, gradskih trgovačkih društava i ustanova. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić pozdravio je prisutne i podržao ovu hvalevrijednu akciju.

“ Današnje događanje u Gradskoj palači je jedna lijepa gesta koja traje već pet godina. Djelatnici Grada ovim činom pokazuju odanost prema potrebitim osobama. Uoči važnog Međunarodnog dana darivatelja krvi kao Grad šaljemo jednu lijepu poruku. Lijep je to osjećaj dat dio sebe, krv predstavlja život što je i simbolika koja nas mora povezivati.” rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

„U mjesecu lipnju, točnije 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi te smo odlučili djelatnike Grada i zainteresirane građane pozvati na dobrovoljno darivanje upravo povodom tog dana. Čestitamo ovim putem svim našim darivateljima koji svojim činom spašavaju živote. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi  je “Daruj krv- spasi život. “ naglasila je Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje. Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Odgovori

Pin It on Pinterest