Kod kestena Anne Frank Grad Pula obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U četvrtak, 27. siječnja 2022. godine Grad Pula prigodnim je programom obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. U programu obilježavanja ovog povijesnog datuma sudjelovao je gradonačelnik Filip Zoričić, povjesničar David Orlović, Zbor Muzičke akademije Pula i dirigent Domeniko Briški, a događaju su prisustvovali predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule-Pola Dušica Radojčić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić, gradski vijećnici, predstavnici Dječjeg Gradskog vijeća, Gimnazije Pula i Osnovne škole Veli Vrh.

„Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta želimo da se ne zaboravi jedna velika tragedija 20. stoljeća. Kao rijedak grad u Europi na ovom mjestu zasadili smo mladicu kestena dobivenu presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata. Ta mladica jakog stabla kestena simbolizira nadu, dominaciju dobroga nad zlim kao i pravde nad nepravdom. Kao nova gradska uprava ovaj važan datum želimo obilježavati svake godine. Jedan kutak u gradu treba biti posvećen Anni Frank i svoj djeci koja su proživjela tragediju holokausta i sve ratne tragedije ovih područja, a koje su na jedan tužan način obilježile sve generacije, posebno mlade“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Naime, 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau označio je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

„Logori uništenja bili su i mjesta mučenja, luđačkih i nepotrebnih eksperimenata nad ljudima, mukotrpnih cjelodnevnih poslova zatočenika. Holokaust nije značio samo logore smrti: nacisti su strijeljali tisuće ljudi, zatvarali u geta ili ih mučili dugotrajnim marševima smrti. Holokaust je bio masovno uništenje učinjeno od velikog broja ljudi“, rekao je povjesničar David Orlović u prigodnom predavanju okupljenima.

Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27. siječnja proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu.

Grad Pula ujedno je postao i dio najveće svjetske kampanje #WeRemember koju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organizira Svjetski židovski kongres. Kod kestena Anne Frank snimljena je fotografija s natpisom kampanje #WeRemember koja će se, kako pravila kampanje nalažu, podijeliti na društvenim mrežama.

Odgovori

Pin It on Pinterest