„Veliki crni pas“ u Dnevnom boravku Rojca

U petak 3. veljače, točno u podne, u Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba ilustracija „Veliki crni pas“. Izloženi su kolaži učenika četvrtog razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula nastali prema kratkoj priči „Veliki crni pas“ uz mentorstvo profesora Andija Pekice. Ovom izložbom nastavila se uspješna suradnja Saveza udruga Rojca i ŠPUD-a i ciklus predstavljanja mladih lokalnih autora u Dnevnom boravku Rojca.

„Veliki crni pas može biti bilo tko od nas, to je priča o usamljenosti, odnosno, govori nam da je moguće funkcionirati ispunjeno i dobro sa samim sobom, a naravno, svaki promatrač priču može nadograditi na neki svoj način.“ – kazao je Andi Pekica.

Mia Dobranović, Alice Kleva, Ana Kolar, Lucija Mijandrušić, Lana Milos, Ivana Petković-Rakovac, Dario Pratljačić i Bruno Zović predstavljaju se s prosječno sedam radova grupiranih tako da prate sedam poglavlja priče koju su zajednički osmislili, a koju je dodatno oblikovao mentor Andi Pekica. Smjernice zadatka su bile atmosfera, crtež i priča, a svojevrsnu inspiraciju ovih akromatskih ilustracija učenici su pronašli u film noiru, te se odlikuju naglašenim i stiliziranim sjenama i izgledaju gotovo stripovski. Prijelaz između radova pojedinih autora je nevidljiv te su radovi isprepleteni. Svaki od učenika je za ovu izložbu osmislio i vlastiti deplijan kojim pratimo priču, te se na taj način istovremeno u ovom školskom zadatu okušao i kao autor izložbe i kao dizajner popratnog materijala.

„Sve što vidite na zidu se događalo na dva predmeta, to je korelacija ilustracije i tipografije, dva predmeta koje bave s različitim stvarima. Ilustracija se bavi čistim slikarskim crtačkim poslom. Ilustracija je po definiciji slika, crtež, može biti fotografija, fotomontaža koja prati, pojašnjava i dodatno tumači nekakav tekst. Ono što je bitno kod ilustracije je da dobro korespondira s tekstom da na dobar način likovnim jezikom komunicira drugu vrstu jezika, sam tekst. Tehnika je kolaž, ali ne standardni kolaž. Kolaž koji je ovdje došao do dubljih granica, kroz slojevitost koju gradi. Akromatski, boja se ne pojavljuje niti u akcentima, što doprinosi atmosferi koju smo trebali dobiti, a jedna od smjernica kad se oblikovao zadatak je bila da atmosfera i priča malo „mirišu“ na film noir.“ – o procesu rada i samoj izložbi rekao je Andi Pekica.

Izložbu je profesor Andi Pekica posvetio svim kolegama koji djeluju u Školi i naglasio visoku kvalitetu radova učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna neovisno o odjelu. Za sam kraj o izložbi je rekao „Ovo je primjer kvalitete za ovaj uzrast. Mislim da može drugačije, ali da ne može bolje.“.

Izložba u Dnevnom boravku Rojca ostaje otvorena do kraja veljače i moguće ju je pogledati svakoga radnoga dana od 9 do 21 sat.

Odgovori

Pin It on Pinterest