Predstavnici Grada održali sastanak s urbanistom Leventeom Polyakom

Predstavnici Grada Pule danas su se u prostorijama Komunalne palače održali sastanak s Leventeom Polyakom, urbanistom iz Budimpešte te osnivačem međunarodne organizacije Eutropian koja se bavi urbanističkim planiranjem, politikama i istraživanjima za unapređenje procesa urbane regeneracije europskih gradova.

Srdačnu dobrodošlicu svima uvodno je zaželjela pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber koja se ujedno zahvalila Zakladi „Kultura nova“ na pokrenutoj inicijativi.

Naime, Zaklada je organizirala današnji posjet urbanista Polyaka u okviru projekta “Pristupi sudioničkom upravljanju u kulturi” koji se provodi od 2016. do 2018. godine uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost i Udruge gradova u RH. Ovaj projekt o sudioničkom upravljanju u kulturi kratko je predstavila voditeljica razvojnih programa i projekata Zaklade Tamara Zamelli. „Riječ je o razvojnom programu Zaklade koji u fokusu ima nove modele upravljanja u Hrvatskoj, a koji se razvijaju oko kreativnih prostora utemeljenih na principima sudioničkog upravljanja i nekog oblika civilno-javnog partnerstva“ pojasnila je Zamelli. Ujedno dotaknula se i različitih aspekata prenamjene i mehanizama sudioničkog upravljanja gradskim prostorima kojima se osiguravaju uvjeti za kvalitetno sudjelovanje u donošenju odluka, planiranju i implementaciji inovativnih modela kulturnih institucija koje značajno mogu doprinijeti održivosti kulturnog sustava i razvoju lokalnih zajednica, a samim time i održivom razvoju gradova.

Polyak je ovom prigodom predstavnicima Grada predstavio inkluzivne, suradničke i održive projekte urbane regeneracije iz različitih europskih gradova te predložio preporuke za održivi razvoj kulture. Nakon prezentacije mađarskog iskustva, predstavnica Arheološkog muzeja Istre Đeni Gobić Bravar održala je prezentaciju projekta Malog rimskog kazališta i upravljanja kulturnom baštinom Pule, a nakon čega je uslijedila rasprava. Kako će se projektom obuhvatiti modeli društveno-kulturnih centara u sedam hrvatskih gradova od Čakovca, Dubrovnika, Karlovca, Rijeke, Splita i Zagreba do Pule, dana je usporedba s pulskim Društvenim centrom Rojc kojeg smatraju potencijalom za budući razvoj.

Na susretu su, uz Poyaka, sudjelovali i djelatnici iz gradskih Upravnih odjela za kulturu, prostorno i komunalno, društvene djelatnosti te međunarodnu suradnju.

Odgovori

Pin It on Pinterest