4. veljače 2022. – Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka (4.veljače) od 2022. do 2024. godine obilježava se krilaticom „Zatvorimo rupu u skrbi” (Close the Care Gap), sa ciljem da u 2022.g. prepoznamo i razumijemo nejednakosti u borbi protiv raka koje dovode do gubitka života.  Nivo edukacije i prihoda, prebivalište, kao i diskriminacija na osnovu dobi, spola, invaliditeta, spolne orijentacije, nacionalnosti i životnih navika, samo su neki od čimbenika koji mogu negativno utjecati na skrb.

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, Hrvatskoj i u Istarskoj županiji (iza bolesti cirkulacijskog sustava). Od raka u Istarskoj županiji godišnje u prosjeku obolijeva 1.172 osoba (624 muškaraca, 548 žena), a 675 umire (396 muškaraca, 279 žena). U mlađim dobnim skupinama (od 40 do 74 godine) rak je vodeći uzrok smrti u Istarskoj županiji. Najčešća sijela raka od kojih u Istarskoj županiji obolijevaju i umiru muškarci su rak bronha i pluća, debelog i završnog crijeva , prostate, mokraćnog mjehura i želuca. Najčešća sijela raka od kojih obolijevaju žene su rak dojke, debelog i završnog crijeva, bronha i pluća, trupa maternice i štitnjače.  Žene najčešće umiru od raka dojke, bronha i pluća, debelog i završnog crijeva,  gušterače i želuca.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da možemo prevenirati 30-50% slučajeva raka. Pušenje i alkohol uzrokuju 27% smrti od raka. Do 10% raka je povezano s genetskom mutacijom. Većina sijela raka rezultat su izloženosti brojnim različitim čimbenicima rizika. Smanjenjem izlaganja rizičnim čimbenicima kao što su pušenje, debljina, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, infekcije, alkohol, izlaganje suncu, karcinogeni na radnom mjestu i zračenje prevenirat ćemo nastanak raka.

Budite i tjelesno aktivni i pravilno se hranite korištenjem puno cjelovitih žitarica, mahunarki,  voća i povrća. Ograničite visokokaloričnu hranu bogatu šećerima i mastima, kao i zaslađena pića, izbjegavajte mesne prerađevine, smanjite crveno meso i hranu s puno soli. Za stručnu podršku  pri zdravom mršavljenju i pravilnoj prehrani obratite se u Savjetovalište za prehranu Nastavnog zavoda koje djeluje na 7 lokacija: Pula, Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč i Rovinj. Radno vrijeme objavljeno je na web stranici Zavoda i Fb stranici Savjetovališta. Kontakti na tel: 052 529 022, GSM: 099 380 4545, e-mail: savjetovaliste@zzjziz.hr.

Trebate li stručnu podršku u prestanku konzumacije sredstava ovisnosti (pušenje, alkohol, droge) ili nošenju sa stresom, obratite se u Savjetovalište za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda. Kontakti na tel: 052 217 501, e-mail: mentalno.zdravlje@zzjziz.hr.

Cijepite djecu: novorođenčad protiv hepatitis B virusa (HBV) čime sprječavamo rak jetrei učenike/ice osmih razreda protiv humanog papilloma virusa (HPV) čime sprječavamo rak vrata maternice i nekih drugih sijela raka. Za cijepljenje protiv HPV-a obratite se nadležnom školskom liječniku (specijalisti školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda).

Odazovite se pozivu na uključivanja u nacionalne programe ranog otkrivanja raka: debelog crijeva (muškarci i žene u dobi 50-74 g.) i raka dojke (žene u dobi 50-69 g.). Za uključivanje u program nazovite besplatni telefon Nastavnog zavoda  za rano otkrivanje raka 0800 202 000 radnim danom od 12 do 15 sati.

Ranije postavljanje dijagnoze omogućuje uspješnije liječenje i veću kvalitetu života.

Ne zaboravite: javite se liječniku čim opazite prve znakove i simptome koji mogu upućivati na pojavu raka, a to su: neobični čvorovi i otekline, kašalj, nedostatak daha ili poteškoće kod gutanja, promjene u pražnjenju crijeva (zatvor, proljev, krv), neočekivano krvarenje iz rodnice, debelog crijeva, krv u mokraći ili iskašljaju, neobjašnjivi gubitak težine u kratkom vremenu, izraziti umor i nedostatak energije (uz ostale simptome raka), bolovi (stalni ili povremeni), novi madež ili promjena postojećeg madeža, problemi kod mokrenja, promjene na dojkama, gubitak apetita, ranica na koži ili sluznici koja ne želi zacijeliti, žgaravica ili smetnje kod probave hrane te  jako noćno znojenje.

Odgovori

Pin It on Pinterest