12 društvenih programa kreirano na Akademiji Aktivni(h) u zajednici

Akademija Aktivni(h) u zajednici iznjedrila je 12 različitih društvenih programa koji će se tijekom narednih mjeseci provesti u 9 lokalnih zajednica Sisačko – moslavačke, Istarske, Primorsko – goranske i Karlovačke županije.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ovaj je vikend uspješno provela četvrtu Akademiju aktivni(h) u zajednici okupivši 12 aktivnih građana koji žele doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice te povećati njen društveni kapital. Ova trodnevna intenzivna edukacija uvodni je dio višemjesečnog individualnog mentorstva koji je prilagođen svakom pojedinom društvenom programu, a koji su zaista vrlo različiti; od valorizacije tradicije i kulture – ribarstva i ratarstva, radionica za djecu i mlade u svrhu poticanja na bavljenje poljoprivredom i povezivanja s prirodom, uređenja školskih vrtova, educiranja o vodenim sportovima u svrhu poticanja na korištenje gradskog bazena u terapijske svrhe, organizacije sajma kulturnjaka i umjetnika s ciljem povećanja društveno-kulturnog sadržaja, osiguravanje medicinskog tehničara u skloništu za beskućnike za njegu korisnika skloništa koji su tek otpušteni iz bolnice te im je potrebna kućna njega, organizacija događaja s ciljem društvene inkluzije mladih, pokretanja časopisa koji će okupljati informacije o događajima udruga Rojca, organizacija događaja „Iz vaših cipela u naše kotače“ o podizanju svijesti o uklanjanju arhitektonskih i komunikacijskih barijera s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom u kolicima, uređenja prostora koji će služiti za održavanje kreativnih radionica za djecu i mlade, edukacije za mlade o recikliranju i odvajanju otpada, akcije čišćenja, sadnja stabala, besplatni sistematski pregledi u školama, osvještavanje roditelja o problemima pretilosti djece te održavanje besplatnih treninga za djecu i mlade.

Kako bi se navedeni programi ostvarili uspješno, Akademija je započela s mapiranjem potencijala zajednice koji se mogu staviti u funkciju povećanja društvenog kapitala kroz rješenja za detektirane probleme. Nastavljeno je s mapiranjem osobnog kapitala obzirom da su individualnost pojedinaca, vještine ali i osobnost vrlo važne za pokretanje društvenih programa. Nakon mapiranja osobnih i potencijala zajednice krenulo se s razradom društvenih programa koje će sudionici provesti u svojim lokalnim zajednicama, a kroz cijeli ovaj proces, sudionike je vodila Upraviteljica Zaklade, Helga Možé. Akademija je ugostila i psihologinju Sanju Matijaš, NLP master i MBCT praktikanticu, vlasnicu obrta MOMENTUM koja je sudionicima približila tehnike prevencije burn-out sindroma, a koji je, nažalost sve češće prisutan u društvu. Sindrom burn-out ili sindrom izgaranja je stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim stresom, a koji dovodi do gubitka motivacije i smislenosti vlastitog rada. Zadnji dan Akademije Aktivni(h) u zajednici bio je posvećen brendiranju, društvenim mrežama i digitalnom marketingu. Kolika je važnost vidljivosti ovakvih akcija, kako druge dionike zainteresirati na uključenje, kako pridobiti donatore, volontere, ali i koliko je važan osobni brend osoba koje provode društvene programe, sudionicima je približio Muamer Mujević, brend strateg i direktor marketinške agencije ICONIS iz Rijeke.

Ono što nas veseli jest činjenica da su na Akademiji sudjelovali aktivni građani, član savjeta mladih, predstavnici javne uprave i javne ustanove, predstavnici već uhodanih udruga, predstavnici raznih organizacija koje svoj rad usmjeravaju razvoju lokalne zajednice ali i individualci koji žele nešto učiniti u svojoj lokalnoj zajednici.

Akademija aktivni(h) u zajednici provodi se u sklopu programa „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska.

Odgovori

Pin It on Pinterest