Održana je 9. Robotrka na prstenac u Barbanu

U Barbanu je 20.kolovoza 2022.godine od 10:00 do 14:30 sati, u dvorištu crkve sv.Nikole održano drugo završno natjecanje u okviru 9.Robotrke na prstenac. Natjecanje u Barbanu je jedno od rijetkih natjecanja koje se održava kada su učenici OŠ još na praznicima, a neki od mentora i nastavnika još na godišnjem odmoru. Unatoč tome, odaziv učenika i mentora je odličan, tako da je i ove godine na natjecanju u Barbanu sudjelovao 48 učenika u 16 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Punata, Rovinja, Fažane i Medulina. U sklopu 9.Robotrke na prstenac održano je već jedno natjecanje 11.lipnja 2022.godine u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula a na natjecanju je sudjelovalo 57 učenika u 19 ekipi.  Svako natjecanje je neovisno i na svakom natjecanju trima najuspješnijim ekipama dobjeljujemo priznanja za osvojeno 1., 2. i 3.mjesto. Na natjecanju u Barbanu, osim najuspješnijih ekipa, proglašavamo i tri najuspješnija natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji.  Slovodobitnik Robotrke na prstenac je natjecateljica ili natjecatelj  koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat na natjecanju u Barbanu.

Na otvaranju natjecanja natjecateljima se obratio Načelnik Općine Barban g-din Dalibor Paus, prof., a otvaranju su nazočili i predsjednik ZTK Istarske županije g-din Marčelo Mohorović i ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban g-đa Marina Čalić.

Osnovna pravila Robotrke na prstenac su sljedeća:

Natjecatelji su učenici osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Natjecatelji se natječu u timovima, a svaki tim čine tri natjecatelja. Svaki tim (ekipa) ima svoje ime i kapitena. U natjecanju se upravlja robotom tako da u vremenu od 12 sekundi robot prijeđe stazu od 150 cm i kopljem pogoditi prstenac. Svaki natjecatelj vozi ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom.

U ručnom upravljanju natjecatelj sa tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igraćom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja kretanjem robota i koplja.

U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti na bijeloj podlozi prati crnu crtu širine 12-20 mm koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze (crta koja označava 50 cm na stazi).

U ručnom upravljanju sa kamerom natjecatelj upravlja ručno kao i kod ručnog upravljanja, ali za razliku od te vožnje, natjecatelj ne vidi stazu direktno jer se na stazi  nalazi pregrada, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu sa kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Da bi se priznao pogodak, natjecatelj mora kopljem skinuti prstenac sa stalka.

Prstenac je izrađen od plastike debljine 2 do 4 mm i čine ga dva koncentrična kruga promjera 15 mm i 50 mm, a boduje se kao u pravoj trci na prstenac. Veći krug je krakovima podijeljen na četiri jednaka polja. Pogodak u manji krug vrijedi tri boda, u gornje polje 2 boda, u donje polje jedan bod, a pogodak u bočna polja vrijedi po pola boda. Ukupan najveći mogući broj bodova tima je 27.  I ovdje je u igri pripetavanje ako  se dogodi isti broj bodova kod timova ili za slavodobitnika. Prstenac je iznad staze na stalku, na visini od 22 cm do 30 cm računajući od poda do centra prstenca (malog kruga koji je glavni cilj).  Visinu prstenca, za  svaki način upravljanja, određuju suci neposredno prije samog natjecanja.

Natjecanje je ekipno, kako bi učenike potaknuli da rade timski, da međusobno surađuju i pomažu jedan drugome, jer se bodovi svakog natjecatelja zbrajaju i na kraju se za rangiranje ekipa gleda zbroj bodova cijele ekipe. Svaki način vožnje je drugačiji, a da bi ekipa postigla što bolji rezultat,  sva tri člana ekipe moraju biti podjednako dobri u sva tri načina vožnje. Da bi to postigli natjecatelji se moraju dobro pripremiti i uvježbati koordinaciju pokreta i oka za upravljanje robotom i kopljem. Prije svake vožnje robota koplje mora biti spušteno tako da je vrh koplja od 2 do 6 cm iznad podloge. Podizanje koplja smije biti tek nakon što robot krene, a kod poluatomatskog upravljanja nakon što prijeđe trećinu staze, tj. 50 cm. Natjecatelji prije natjecanja moraju sastaviti robote, napisati i prilagoditi programe za upravljanje sa robotom i kopljem, načinu upravljanja koji njima najviše odgovara. To znači da izmjenom programa trebaju podesiti brzinu dizanja i spuštanja koplja, brzinu kretanja robota naprijed i kut skretanja robota lijevo ili desno,. Za poluatomatski način vožnje trebaju napisati program za praćenje crte a da robot pri tome što manje vrluda, trebaju znati podesiti senzore i prstenac da pri tom načinu vožnje mogu pogoditi u sridu. Prije svakog načina vožnje trebaju testirati senzore, tipkala, kalibrirati motore i ukoliko nešto nije kako treba, trebaju to popraviti ili podesiti. Za ručno upravljanje sa kamerom, natjecatelji trebaju povezati kameru koja se nalazi na robotu sa laptopom ili tabletom i podesiti sliku sa kamere. Dobra priprema je nužna jer se vozi u tri discipline koje su osmišljene tako da kod učenika potaknu razmišljanje i kreativnost. A uz sve tehničke pretpostavke i primjenu naučenog u robotici, natjecatelji moraju imati i malo sreće i mirnu ruku te oštro oko.

Svi natjecatelji su dobili pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, a mentori zahvalnice za mentorski rad sa učenicima.

Priznanje i plaketu za osvojeno 1. mjesto sa ostvarenih maksimalnih 27 bodova je dobila ekipa FAZE TURTULIŠE, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec i Ugo Šuran.  Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 1.mjesto i zlatne medalje.

Priznanje i plaketu za osvojeno 2. mjesto sa ostvarenih 25 bodova je dobila ekipa BIT KIDS 1, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila, a članovi ekipe su Luka Hudak, Petar Radošević i Marko Tripković. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 2 mjesto i srebrne medalje.

Priznanje i plaketu za osvojeno 3. mjesto sa ostvarenih 24,5 bodova je dobila ekipa MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, Područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić. a članovi ekipe su Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić. Svi natjecatelji su dobili priznanja za osvojeno 3.mjesto  i brončane medalje.

Odličnom odazivu natjecatelja i mentora svakako doprinose i nagrade koje su i ove godine za najuspješnije ekipe i pojedince u pojedinačnoj konkurenciji osigurali donatori Općina Barban, Zajednica tehničke kulture Istarske županije i Društvo za robotiku Istra. Za 7 najuspješnijih ekipa su mentori dobili kao nagradu za ekipu joystick, servo set za koplje, kameru ili kabl za povezivanje kamere.

Natjecanje u Barbanu je bilo vrlo zanimljivo i vodila se žestoka borba za osvajanje svakog boda, a završeno je pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji 13 natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih 9 bodova. Natjecanje i pripetavanje je održano u šatoru, a samo pripetavanje je održano u uvjetima jakog proloma oblaka u Barbanu.

Slavodobitnik 9.Robotrke na prstenac je Maksim Pogorilić, član ekipe Gladijatori, Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. Nakon što je u prve tri vožnje imao tri pogotka u sridu, za naslov Slavodobitnika 9.Robotrke na prstenac  mu je trebalo još 9 pogodaka u sridu jer je pobjednik odlučen tek u devetom krugu pripetavanja. Slavodobitniku je pripala plaketa, priznanje i medalja za slavodobitnika, te vrijedna nagrada –  komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

U pojedinačnoj konkurenciji 2.mjesto je osvojio Frane Klarić Tomac, član ekipe  FAZE TURTULIŠE, udruga BIT KIDS 101, mentor Alen Gromila i to tek nakon osmog kruga pripetavanja i još 8 pogodaka u sridu. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 2. mjesto i nagrada – komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

U pojedinačnoj konkurenciji 3.mjesto je osvojio Dorijan Karabegović, član ekipe  MVP´s, OŠ Fran Krsto Frankopan  Krk, područna škola Punat, mentorica Marija Prihoda Perišić i to nakon šestog kruga pripetavanja. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 3. mjesto i nagrada – komplet arduino koji su donirali ZTK Istarske županije i Društvo za robotiku Istra.

9.Robotrku na prstenac su organizirali Društvo za robotiku Istra u suradnji sa udrugom BIT KIDS 101 iz Fažane i Općinom Barban. Domaćin natjecanja je OŠ  Jure Filipovića Barban. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Općina Barban, ZTK Pula, ZTK Istarske županije, Društvo za robotiku Istra, Društvo Trka na prstenac, Centar za praktičnu robotiku Pula. Za marendu i osvježenje natjecatelja, mentora, sudaca i organizatora natjecanja pobrinuli su se sa svojim odličnim pekarskim proizvodima  firma IZO d.o.o. i sa odličnim pizzama za ručak pizzerija Zara.

Zbog vremenskih uvjeta nakon natjecanja natjecatelji nisu mogli otići na opuštanje i posjetiti najveći adrenalinski park u Hrvatskoj Glavani Park.

Za uspješnu organizaciju natjecanja pobrinuli su se volonteri Društva za robotiku Istra i to Andrea Stanković, Denis Gentilini, Adriano Pušar, Daniel Lukšić i Sven Vasić, članovi udruge BIT KIDS 101 Goran Usaionović i Mladen Radošević, ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban Marina Čalić i brojni djelatnici Općine Barban.

9.Robotrka na prstenac je uključena i u program 47. Trke na prstenac u Barbanu.

Odgovori

Pin It on Pinterest