Održan GRISIAYouth 2022

U nedjelju, 11. rujna 2022. s početkom u 20.00h u atriju rovinjskog Coworking-a održalo se sedmo izdanje GRISIAYouth-a. Pod organizacijskom palicom i kreativnim vodstvom udruge za razvoj i promicanje kreativnih i kulturnih industrija iz Rovinja – Faro 11, publici se predstavilo 10 mladih hrvatskih umjetničkih imena do 35 godina sa svojih 5 novomedijskih uradaka.

Vitar Drinković, kolektiv Ljubavnice, Josipa Heinzelman, Marianna Nardini i Mark Šircel imena su mladih autora od kojih je jedan ponio titulu pobjednika suvremenog hommage-a tradicionalnoj Grisiji. Za razliku od povijesne Grisije, izložba GRISIAYouth kurirana je i žirirana, a predsjednik ovogodišnjeg žirija bio je Stefano Katunar; kipar, priznati hrvatski kazališni i filmski scenograf te vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Prema mišljenju stručnog žirija, pobjedničko mjesto sedmog izdanja GRISIAYouth-a pripalo je mladoj osječkoj umjetnici Josipi Heinzelman čije umjetničko ostvarenje opisuju riječima: „Rad koji je nadišao slojevitošću prikaza, tehnološke obrade, konceptualizacije prostornih odlika i nestvarne poetike kako klasične umjetnosti, tako i mimezisa, neobaroknog subjekta i mijenjanja oblika dobro nam znanih vizualnih puteva, novomedijski je rad koji nema ograničenje definiranosti medija jer pristaje mnogima. Rad je to koji svojim postojanjem briše granice onoga čemu je mjesto na ekranu, na zidu, u okviru ili na projekciji. Rad je to koji je čas godišnje doba, čas Rothkova slika, čas Rembrandtov bakropis, čas nepostojeća Durerova grafika ili skica bakropisa pejsaža, prostor je to u kojem se slojevi odrastanja isprepleću i ne prestaju. Rad je to umjetnice Josipe Heinzelman pod nazivom Mjesta koja ne postoje.

Nadalje, zbog visoke kvalitete prikazanog, prema mišljenju doc.art. Stefaana Katunara, od izabranih radova dva su koja zaslužuju zasebnu pohvalu jer svojim izričajem pozivaju na suočavanje s neosvještenim, brišu generacijski jaz te pokazuju da smo svi na istom mjestu u isto vrijeme. Radovi su to koji osvajaju svojom interpolacijom višemedijskog djelovanja kao rezultat cjelovitosti izvedbe. To su radovi Marianne Nardini Memoria Lacrimosa i Vitra Drinkovića Nemir.

Osim uživanja u suvremenim umjetničkim praksama i propitivanju odnosa tehnologije i umjetnosti,  publika je imala čast upoznati se s projektom Springback Ringside. Naime, plesna mreža Aerowaves razvila je projekt Springback Ringside u sklopu kojeg se snimaju plesne izvedbe u VR tehnici i prikazuju u opuštenijem, intimnijem okruženju u manjim skupinama gledatelja putem VR naočala. Na taj način svaki gledatelj uvijek dobiva najbolje mjesto u publici i može u potpunosti doživjeti izvedbu, sjedeći gotovo nadohvat izvođača. Svaku VR projekciju prati Springback Q&A – Zoom razgovor s umjetnicima koji omogućuje publici da dodatno proširi svoje iskustvo.

Projekt je podržao Perform Europe, projekt financiran od strane Europske unije s ciljem promišljanja načina na koji se djela izvedbenih umjetnosti predstavljaju preko granica na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način, testiranjem novih praksi u provođenju turneja i distribuciji te davanjem preporuka politike za buduću shemu potpore EU-a . Hrvatski kulturni centar (HKD) iz Rijeke je od početka 2022. godine produkcijski centar za ovaj projekt virtualne stvarnosti.

Samo predstavljanje ovog uvelike zanimljivog i široko primijenjivog projekta vodili su ravnatelj HKD-a, Edvin Liverić i softwer developer manager, Igor Crnković.

Cjelovečernju atmosferu podržavali su taktovi slovenskog dj majstora Jureta Plestenjaka umjetničkog imena Ule Nakova a program je vodila mlada hrvatska glumica Annamaria Serda.

Odgovori

Pin It on Pinterest