Izložba „Zlatna kora za Zlatnu ribicu #ObrazovanjemProtivPredrasuda“ u Europskom centru za mirovne studije!

SPOJ UMJETNOSTI I ZNANOSTI

U prostorijama Gradskog društva Crvenog Križa Pula održana je tiskovna konferencija za medije na kojoj je najavljena Svečana skupština Crvenog Križa te centralni događaj skupštine, otvorenje izložbe:

„ZLATNA KORA za Zlatnu ribicu; #ObrazovanjemProtivPredrasuda“.

Događaj će se održati 11.svibnja u Europskom centru za mirovne studije na adresi Flaciusova 18 u Puli (iza Augustovog hrama) s početkom u 19h.

Na konferenciji za medije su sudjelovali Jasna Vekić, ravnateljica GDCK Pula, dopredsjednica GDCK Pula Mirej Barbić, prof.dr.sc.Sven Maričić, uz Jasnu Vekić pokretač humanitarne akcije „Zlatna ribica“, te Kristina Iveković, glazbenica i radijska voditeljica, te inicijator izložbe.

Na samom uvodu sve prisutne pozdravila je Jasna Vekić izrazivši veliko zadovoljstvo što će se nakon 3 godine pauze održati Svečana skupština GDCK Pula za sve članove, volontere i sve građane, a u sklopu Tjedna Crvenog Križa (08.-15.svibnja).

„Ove godine imamo i dodatak, a to je centralni događaj, zapravo i najvažniji – izložba „ZLATNA KORA za Zlatnu ribicu; #ObrazovanjemProtivPredrasuda“, kao nastavak na akciju Zlatna ribica koja je započeta u prosincu 2022. i trajala je do ožujka ove godine. U tom duhu nastavili smo dalje sa pričom, a radi se o stipendijama za učenike srednjih škola, buduće studente, kao pomoć i podrška pri njihovom daljnjem obrazovanju. Na izložbi će se prikupljati donacijska sredstva za povećanje fonda za stipendije“, rekla je Jasna Vekić.

Kristina Iveković rekla je da se ideja oko izložbe počela kristalizirati prije 4 godine, kada je zajedno sa poznatim pulskim fotografom Danijelom Bartolićem sudjelovala u humanitarnom projektu za Sigurnu kuću Istre. 

„Već neko vrijeme želim govoriti o ovoj temi, o ožiljcima, da ih prikažemo ne kao nešto ružno, kao stigmu, već kao nešto što je nesavršeno lijepo, što je snaga i prilika za novi život, osobito u svijetu u kojem je dobar izgled postao imperativ. Iako sam svoje ožiljke baš zavoljela i suživjela se s njima, i ja sam u tinejdžerskim danima imala svoje borbe“, kazala je Kristina.

Kao trogodišnjakinja, Kristina je doživjela nesreću u kojoj je zadobila opekline 3. i 4. stupnja na gotovo 50% površine svoga tijela. Iako liječnici nisu polagali velike nade u njen život, već nakon mjesec dana izašla je iz bolnice kao „čudo od djeteta“. Još teže priče dijele njeni kolege i „modeli“  koji su svoje ožiljke odlučili pokazati svijetu – Jakov Mareljić, Katarina Trajkovski i Marin Novak.

„Kad se skupe pravi ljudi, sve nekako klizi, kockice se slažu same od sebe. Jakova smo slučajno upoznali mjesec dana prije shootinga, Katarina i Marin „uletjeli“ su u priču dva dana prije. Izuzetno sam im zahvalna i divim im se na hrabrosti, jer nije lako tako stati pred nepoznati objektiv i izložiti svoju intimu, nešto gdje si najranjiviji“, bila je emotivna Kristina te se zahvalila fotografima Danijelu Bartoliću i Marijani Banko koji su svesrdno ustupili svoj talent te napravili „jako emotivne fotografije, istodobno zastrašujuće i prekrasne, koje nikog neće ostaviti ravnodušnim“.

„Kad proživite tako nešto i dobijete novu priliku morate se pitati – zašto baš ja, da li ima neki veći smisao u svemu? Ja mislim da ima, osobito zato što sam pored svega dobila i talent, tako da mogu kroz glazbu progovarati i možda svojim glasom pomoći nekome. Stoga sam neizmjerno zahvalna svom bendu Top Of The Pop, prvenstveno Nikoli Milatu, ujedno i svom radijskom kolegi, koji je spektakularno uglazbio i dao svoj obol mom tekstu „Zlatna kora“. Pjesmu ćete ovih dana premijerno moći čuti u radijskim eterima, te uživo na samom otvorenju izložbe u izvebi Top Of The Pop benda.

„Velike zahvale idu i Gradu Puli koji nam je ustupio prostor za izložbu koja ostaje otvorena do 19.svibnja nakon čega s seli u Općinu Medulin jer je tendencija da izložba bude putujuća. Posebno se zahvaljujem Općini Medulin na moralnoj i materijalnoj podršci u vidu tehničke organizacije izložbe, te svojoj ekipi sa MedulinFM-a, mojoj MFM fameji što uvijek uskaču kad treba, pa će tako i u ovoj prilici moji radijski kolege Jelena Vitasović i Mattias Franc Stojanović biti angažirani kao moderatori događaja. Hvala i obitelji Dabić koja nam je za fotografiranje ustupila prekrasnu štinjansku tvrđavu Punta Christo i brinula se da nam bude toplo, kako tijelu, tako i duši“, rekla je Kristina i na kraju uputila zahvale Jasni Vekić i Crvenom Križu Pula te Zlatnoj ribici i prof.Svenu Maričiću što su prepoznali, poduprli i proširili njenu ideju.

Prof. Sven Maričić rekao je kako potaknuti izvanrednim međunarodnim rezultatima koji su ostvareni sa studentima i studenticama nastoje unutar Zlatne ribice proširiti želju za znanjem, tako da je ova suradnja s Kristinom došla skroz prirodno.

„Usudio bih se reći, da je ta kora jedan dodatak koji nam svima treba u životu kako bismo se osvijestili. Svaki pojedini dan može biti težak, međutim kada vidite koliko uistinu može biti težak onda shvatite da svi ti problemi, ili bar većina njih s kojima se svi susrećemo u životu, imaju jednu drugu težinu. Uz samo izložbu, ponosan sam i sretan što surađujem s ovako divnim ljudima koji su sad već uigran tim. Ova izložba dati će jedan novi zamah cijeloj toj ideji, a to je da se okrećemo umjetničkom jer smatramo da umjetnost inspirira društvo. Jako mi je drago da smo u ovih 10-ak skupljenih stipendija rodno ravnopravni, imamo podjednak broj dječaka i djevojčica u planu, što smatram da  je jako važno, a kontaktirali smo apsolutno sve srednje škole u Puli. Izložba će imati i jedan nastavak gdje smo koristili nove tehnologije. Dati ću vam jedan mali teaser – predstaviti ćemo neke od studenata i studentica koji rade na svojim diplomskim radovima, predstaviti ćemo 3D model koji je nastao temeljem upravo anatomske geometrije ožiljaka i dati ćemo jedno zanimljivo novo čitanje toga. To  je jedna mala inovacija u svijetu znanosti, usudio bih se reći, jer povezujemo humanitarno djelovanje, ljude koji se bave onime što je najvažnije u društvu a to je, prije svega, jednakost. To je jedan od temelja Crvenog križa, uz humanost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Ono što je sjajno jest da izložba priča jedan univerzalni jezik, osim najavljene mini turneje, svakako ćemo gledati da se to proširi jer će 3D modeli koji će biti izloženi u kasnijim fazama biti napravljeni uz pomoć umjetne inteligencije, kao što je ranije uz njenu primjenu napravljen i logo Zlatne ribice. S obzirom da je ona danas sveprisutna, uz  to novo čitanje ožiljaka koje ćemo uz pomoć 3D tehnologija dodatno poskenirati, snimiti, konstruirati, napravit ćemo i nova čitanja kako umjetna inteligencija vidi njihove ožiljke u novom svjetlu. To je vrlo interesantno jer danas ljudi ne shvaćaju koliko se otvara mogućnosti, a ova izložba daje jedan sjajan temelj kako bi se to razumjelo“, rekao je prof.Maričić.

„Ideja „Zlatne ribice“ bila je da ispunjava želje za obrazovanjem upravo zato što je i izrasla iz jedne nagrade – koja je došla upravo zato što smo imali obrazovane i talentirane ljude na Festivalu inovacija u Nürnbergu“, rekla je dopredsjednica GDCK Pula Mirej Barbić, te nastavila:

„Na koordinaciji koju smo odradili zajedno sa predstavnicima Županije, Općina, Grada, škola – prije svega Medicinske škole, Istarskog veleučilišta i Sveučilišta donijeli smo neke zaključke o prioritetnim kriterijima – to su motiviranost, izvrsnost i socijalni status samih budućih studenata, danas srednjoškolaca. Ukoliko pokažu veliku motiviranost, izvrsnost u onom što rade, a nažalost nemaju socijalno imovinski status koji im može omogućiti kvalitetno obrazovanje, da im se u tom smjeru pomogne. Za sada smo skupili 10-ak stipendija, a raduje nas što je u najavi i još puno više. Vjerujem da ćemo usrećiti mnogo studenata, i omogućiti im da budu izvrsni studenti ovoga grada, a ako odu vani, da proslave naš grad, te da i oni jednog dana rade ovo što je netko danas njima omogućio i čine naše bolje društvo“, objasnila je Mirej Barbić.

Izložba ostaje otvorena do 19.svibnja, svakim danom od 17-20h, a prijepodnevni termini biti će rezervirani za organizirane školske posjete. Donacije će se skupljati putem donacijske kasice Crvenog križa.

Zašto „ZLATNA KORA? Postoji jedna japanska tehnika „kintsugi“ koja kaže da zlato oplemenjuje sve što je slomljeno. Slomljena keramika lijepi se zlatom i stvaraju se prava mala umjetnička djela, dajući novi život nečem slomljenom. Tako nekako i ja doživljavam naše ožiljke. Stoga smo se malo i poigrali sa zlatnom bojom u što ćete se sami moći uvjeriti na izložbi. Iz nečeg što je, zapravo, strašno, napravili smo nešto što je plemenito, što je humano. Našim ožiljcima dali smo novi život. Naše priče, naše tragedije, daju novi život, novu priliku nekome, tko je možda, u nekim drugim okolnostima, ne bi dobio“, zaključila je inicijatorica izložbe Kristina Iveković.

Odgovori

Pin It on Pinterest