Svečanom sjednicom u kamenolomu Cave Romane Općina Medulin proslavila 30. godišnjicu postojanja i rada

Foto: Franko Frgačić

Ovogodišnja svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin održala se u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine na najljepšoj antičkoj pozornici Cave Romane u Vinkuranu koja je bila najdostojnije mjesto za proslavu 30 godina postojanja i rada Općine Medulin. Sjednica je doista svečano započela, izvođenjem Himne Republike Hrvatske i Svečane pjesme Istarske županije u izvedbi violončelistice Ane Rucner.

Uz prisustvo općinskih vijećnika i načelnika Općine Medulin sjednici su prisustvovali: počasni građanin Općine Medulin Predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000. – 2010. godine Stjepan Mesić, izaslanik župana Istarske županije, pročelnik kabineta župana Ivan Glušac, saborska zastupnica Sanja Radolović, saborski zastupnici: Emil Daus, Anton Kliman, Marin Lerotić, načelnici i gradonačelnici gradova i Općina iz Istarske županije, dosadašnji vijećnici i vijećnice Općinskog vijeća Općine Medulin, dosadašnji načelnici Općine Medulin, ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja Općine Medulin, predstavnici poslovnih banaka, pravosuđa, policije, vatrogastva te drugih ustanova i trgovačkih društva, pročelnici, stručni suradnici te predstavnici medija, a prisutnima su se prigodno obratili predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović, te načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin Vladimir Veljović osvrnuo se na 30. godišnji rad Općinskog vijeća Općine Medulin te je tom prilikom istaknuo kako je prva sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin održana 14. travnja 1993. godine. U 30 godina postojanja Općinsko vijeće održalo je ukupno 225 sjednica odnosno  prosječno 7,5 sjednica godišnje, a najveći broj sjednica  po godini održan je  2007., 2009. i 2018. godine kada je održano 11 sjednica, no rekorder je 2020 . godina kada je održano 12 sjednica. U proteklih 30 godina  vijeće  je donijelo  2374 odluke, zaključaka, deklaracija, rezolucija, prostornih planova i dr.

odnosno  u prosjeku se godišnje donese  79 odluka. Prosječan broj  odluka po sjednici varira od  jedne točke do  tridesetak točaka, a  rekorder je  druga sjednica Općinskog vijeća u ovom mandatu na kojoj je donijeto 39 odluka.

Zahvalivši svim dosadašnjim vijećnicima i vijećnicama na preuzimanju odgovornosti za rast i razvoj Općine Medulin kroz 30 godina te na njihovom doprinosu zajednici predsjednik vijeća Vladimir Veljović naglasio je i kako je u Općinskom vijeću ukupno djelovalo 80 vijećnica i vijećnika, odnosno samo 18 vijećnica i 62 vijećnika. Prvi među jednakima, predsjednici Općinskog vijeća bili su: 1993. – Goran Žmak, 1997. Boris Ušić, 2001. pok. Palmiro Lorencin i Sergio Premate, 2005. Darko Lorencin, 2009. Darko Lorencin, 2013. Marko Zlatić, 2017. Marko Zlatić i Dražen Mišković te od 2021. Vladimir Veljović.

Na samom kraju svog obraćanja predsjednik Vladimir Veljović istaknuo je: „Mi smo mala, ali bogata zajednica koja živi na ovom kušččiću krasne zemlje, na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj. I volio bih da u Vijeću nema političkih podjela već da zajedno radimo na korist svakog našeg građanina. Ne bih  izdvajao  ni jednu od donesenih odluka Općinskog vijeća – sve su one važne i u trenutku donošenja bile su neophodne za funkcioniranje Općine osim možda rezolucije koje je Općinsko vijeće donijelo protiv gradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, odnosno protiv izgradnje dodatnih postrojenja za obradu otpada na Kaštijunu. Po svemu sudeći naša su nastojanja urodila plodom i uspjeli smo spriječiti gradnju sušionice mulja na Kaštijunu. Zahvaljujem svima na osobnom doprinosu u radu Općinskog vijeća te doprinosu razvoju Općine Medulin u proteklih 30 godina.“

Potom je sve prisutne pozdravio načelnik Ivan Kirac koji na samom početku istaknuo kako je veoma teško je sažeti 30 godina rada i postignuća  Općine Medulin u nekoliko minuta govora, a još teže nabrojati sve one zaslužne pojedince koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da danas Općina Medulin  bude ono što jest primjer samoodržive jedinice lokalne samouprave, koja sve svoje  resurse koristi kako bi osigurala kvalitetan život svim svojim mještanima.

Načelnik Ivan Kirac zahvale je potom uputio svim vijećnicima Općinskih vijeća u svih sedam mandata te osobito svim dosadašnjim načelnicima Općine: Dariu Mezuliću, Emilu Jukopili te Goranu Buiću. Osvrnuo se i na rad Općine u prvim godinama rada kada je bilo zaposleno četiri službenika i to tri službenika koji su preuzeti iz  dotadašnjih mjesnih zajednica i jedna službenica  iz Ureda za prognanike i izbjeglice, kojih je velik broj bio smješten upravo u hotelima i kampovima na području općine.  Već tada je odlučeno da će sjedište Općine biti u zgradi na medulinskoj placi, koja je u to vrijeme bila  u dosta lošem stanju, te je odmah pokrenut postupak  njene obnove, a službenici su privremeno radili u objektu Društvenog doma u Banjolama. Useljenje u novo obnovljenu, sadašnju zgradu Općine, proslavljeno je 1995. godine. Prvi proračun Općine Medulin za 1994. godinu donijet je 30. 03. 1994. godine i iznosio je nešto više od četiri milijarde tadašnjih hrvatskih dinara  i između ostaliog je sadržavao stavku od šezdeset milijuna hrvatskih dinara za rušenje bespravno sagrađenih

objekata, što govori da smo se još tada suočavali s problemom bespravne gradnje i da je ovlast za rušenje objekata imala Općina! Upravo 90-tih godina uklonjen je velik broj bespravno izgrađenih objekata na Kamenjaku.

Načelnik se osvrnuo i na proračun Općine Medulin te istaknuo kako je prvi proračun donijet je u hrvatskim dinarima, slijedilo je razdoblje kune, a ovaj posljednji zadnji donijet je u EUR-ima i  veći je od prvog proračuna iz 1994. godine za čak  18 puta. Općinski proračun je godišnje rastao po prosječnoj godišnjoj stopi od 12 %. Najveći proračun realiziran je 2019. godine i iznosio je 132 milijuna  kuna. Sadržavao je primitke od  zaduživanja u visini od 45,6 mil. kn i pomoći i donacije u visini od 9,00 mil. kn. Te se godine nadograđivala škola u Medulinu, gradila sportska dvorana i  uređivao eko arheološki park Vižula, dvije najveće investicije u 30-godišnjoj povijesti Općine Medulin koje su  financirane direktno  iz proračuna, odnosno iz EU projekta.  No, nesumnjivo je najveća investicija u Općini Medulin  upravo ona investicija koja nije okom vidljiva, a to je  ulaganje u sustav za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u koji je uloženo gotovo 20 milijuna  EUR-a,  a obuhvatio je izgradnju pročistača u Premanturi i Medulinu, obnovu  pročistača u Banjolama, izgradnju podmorskih ispusta, niza crpnih stanica i  više kilometara kanalizacijske mreže.

Iako je teško izdvojiti  najveće i najznačajnije investicije u ovih 30 godina, izdvajamo 20 projekata financijski i društveno najvažnijih: proširenje OŠ dr. Mate Demarina (u dva navrata) 48. mil kn, Eko arheološki park Vižula 20 mil. kn,  uređenje obale – rive u Medulinu 12 mil., izgradnja vrtića u Medulinu s otkupom  zemljišta 16,5 mil., izgradnja vrtića Pomer 8.6 mil., prometnica Paredine sa zemljištem            7 mil., mala zaobilaznica Medulin sa zemljištem 8 mil., Vatrogasni dom 5 mil., prometnica vertikala Burle sa zemljištem 5 mil., prometnica Kašteja Medulin 3.9 mil., Park povijesti Banjole 3.7 mil, nogostup Kažela 3.2 mil., sportsko igralište u Premanturi 3.2 mil., prometnice Volme-Šćuza sa zemljištem 3 mil., kružni tok kod vrtića u Medulinu 2.8 mil., proširenje groblja u Medulinu 2.7 mil., sportski centar Banjole   2.7 mil., rekonstrukcija vjetrenjača Medulin 2.5 mil., proširenje groblja u Premanturi 2.5 mil., prometnica Ribarska Brajdine sa zemljištem 2.5 mil.

Načelnik Ivan Kirac istaknuo je kako ono o čemu se možda malo govori na ovakvim obljetnicima, jer su po  novčanim iznosima koji su uloženi u te projekte skromni, je niz projekata iz područja njegovanja zavičajnosti, lokalne povijesti, baštine i kulture. Ono što posebno raduje je činjenica  da je većina autora tih projekata s područja Općine Medulin a potrebno je istaknuti kapitalno i sveobuhvatno djelo u ovom segmentu djelovanja – monografiju Općine Medulin – u kojoj je 35 autora na više od 500 stranica osvijetlilo povijest, razvoj i život naših mjesta i ljudi (kakvom se može pohvaliti jako malo općina i gradova u Republici Hrvatskoj). Svoja su monografska izdanja dobila i dva naselja općine, Premantura i Pomer, a vrijedno je istaknuti i rječnike medulinskog i premanturskog govora, čiji su autori upravo naši mještani, a koji su oteli od zaborava naša izvorna narječja.  Jednako se s ponosom osvrnuo i na velike kulturne projekte realizirane u suradnji s institucijama,

organizacijama i mještanima, poput izložbi koje su u proteklim godinama krasile Multimedijalni centar Općine Medulin – prostoru uređenom u srcu Medulina na našoj Placi – te lokalnom stanovništvu, domaćim i stranim posjetiteljima i gostima približile iznimnu kulturnu baštinu našeg kraja. Zahvalio je i pozdravio suradnju s Arheološkim muzejom Istre, kroz izložbe „Antički sjaj Općine Medulin“ i „Histri u Istri, Mutila 177. pr.n.e.- Medulin 2015“ te izložbe koje su predložene i inicirane od strane naših mještana – vrijednih pojedinaca i zaljubljenika u mjesta našeg kraja: „Od ognjišta do gondole – Izložba o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću“ u čiju se realizaciju posudbom predmeta iz svojih zbirki uključilo preko 70 obitelji s područja općine te jedina izložba u Istri posvećena stogodišnjici završetka 1. Svjetskog rata „Vržite mi želizni križ“.

Zaključno načelnik Ivan Kirac osvrnuo se na budućnost Općine Medulin te istaknuo: „Spomenuo bih pojedine kapitalne projekte koji će naznačiti smjernice budućeg razvoja Općine Medulin: izgradnju Centra za starije osobe u Medulnu, dogradnju područne škole u Banjolama i izgradnja sportske dvorane, dogradnju vrtića u Medulinu, nastavak izgradnje kanalizacijske mreže u svim naseljima i izgradnju biciklističkih staza.  S duge strane ono što zasigurno u narednom razdoblju kao načelnik ne planiram učiniti: podići cijenu vrtića, iako se ista nije mijenjala već više od 11 godina i među najnižima je u okruženju, povećavati  komunalnu naknadu iako ista nije mijenjana od 2019. godine, povećavati cijenu odvoza i zbrinjavanje otpada iako je cijena zbrinjavanja otpada na ŽCGO Kaštijun znatno povećana i bez obzira na poreznu reformu i ukidanje prireza neću podići stopu poreza na dohodak jer će na taj način plaće svih naših mještana biti veće što će u konačnici rezultirati boljim životnim standardom.“- zaključio je načelnik Ivan Kirac.

Prisutnima se potom obratio počasni građanin Općine Medulin, Predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000. – 2010. godine Stjepan Mesić koji je čestitao Općini Medulin na uspjehu i razvoju u proteklih 30 godina postojanja te istaknuo kako vidi iznimno veliki napredak Općine kroz sve godine. Posebno se osvrnuo na veličanstvenu lokaciju antičkog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu istaknuvši kako je kamenolom u Vinkuranu lokacija koja zaslužuje da ju na tisuće ljudi posjećuje. Osvrnuo se i na uloženi trud u nastajanju kamenoloma te na njegovu posebnost obzirom da je kamenom iz Cave Romane građena i Pulska Arena te brojni drugi spomenici, objekti i kuće. Zaključno, predsjednik je čestitao sadašnjem načelniku te svim prethodnim načelnicima koji su doprinijeli da Općina Medulin postane Općina kojom se možemo ponositi.

Izaslanik župana Istarske županije Ivan Glušac obratio se prisutnima u ime župana i Istarske županije te čestitao na razvoju i rastu Općine Medulin u prethodnih 30 godina. Naglasio je i suradnju Istarske županije i Općine Medulin na planiranim projektima izgradnje Doma umirovljenika u Medulinu te proširenju područne škole Banjole, a pružio je potporu i svim budućim projektima koje Općina planira ostvariti. Istaknuo je i kako je Općina Medulin u nešto više od 100 godina podarila mnoge istaknute ličnosti ne samo za istarski poluotok već

i za Republiku Hrvatsku: oca hrvatskog bibliotekarstva Matka Rojnića, autora istarske svečane pjesme Ivana Cukona, jednog od pionira istarskog turizma don Luku Kirca, dva narodna heroja Tonku Lorencin i Nevena Kirca, mons. Antuna Bogetića, glumicu Mariju Crnobori, generala Ivana Miškovića, Luku i Matu Demarina te uspješnu liječnicu Vidu Demarin.

Završetkom uvodnih govora svečanost je nastavljena uz još jedan nastup Ane Rucner koja je ovoga puta veličanstveno izvela Odu radosti nakon čega je uslijedilo uručivanje Svečanih povelja Općine Medulin.

Svečana povelja Općine Medulin dodjeljuje se za izuzetan uspjeh u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture i zaštite okoliša, te ostalim oblastima ljudskog stvaralaštva.

A ove se godine temeljem Odluke Općinskog vijeća Općine Medulin o dodjeli nagrada i priznanja Općine Medulin u 2023. godini, koju je vijeće usvojilo na svojoj 19. sjednici održanoj dana 06. lipnja  2023. godine, dodjeljuju: 

RATKU  LORENCINU

Ratko Lorencin rođen je 1944. godine i cijeli svoj životni i radni vijek proveo je  na području Općine Medulin i nekadašnje Puljštine. Sudjelovao je u radu Općinskog vijeća u tri mandata, kao član  Poglavarstva i kao  donačelnik u jednom mandatu. Kao pripadnik Teritorijalne obrane Puljštine dao je nemjerljiv doprinos u očuvanju mira i stabilnosti Istre i Pule, pa tako i naše Općine Medulin.

Od samih početaka, aktivno je uključen u Udrugu  antifašističkih boraca i antifašista, čiji je predsjednik bio 2018. godine. Inicijator je  obilježavanja Dana antifašističke borbe u Općini Medulin, te zajedeno s brojnim mještanima svake godine, povodom Dana antifašističke borbe  obilazi sva spomen obilježja  Općine  posvećene  palim borcima NOB-a.

NEVENU IVEŠI

Neven Iveša rođen je 1979. godine te je diplomirao Biologiju na zagrebačkom PMF-u, a doktorirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Član je udruga Fenoliga i Kluba za podvodne aktivnosti Medulin, te je vrlo aktivan u zajednici.

Autor je brojnih  studija, elaborata, planova zaštite prirode i okoliša.

Zaposlen je na  radnom mjestu asistenta  na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na  Katedri za  biologiju mora. Aktivan je i održava niz stručnih predavanja o ekologiju u zemlji i inozemstvu. Autor je i koautor  više od 20 znanstvenih radova od kojih se značajni dio odnosi  na istraživanja Medulinskog zaljeva.

RITI CUKON TODESCHINI

Gospođa Rita Cukon Todeschini sa svojom obitelji za vrijeme Domovinskog rata organizirala je niz  humanitarnih  akcija u kojoj su prikupljena sredstva iz Italije te je organizirala da se iste  šleperom dovezu te doniraju mještanima Pomera.

Zajedno s obitelji započela je akciju čišćenje crkve Svete Foske  kojoj su se kasnije priključili i ostali mještani Pomera, te je kasnije  crkva Sveta Foška i obnovljena i vratila stari sjaj, postavši još jedan obnovljeni biser Pomera.

SLAVKU PUŠKADIJI

Slavko Puškadija dugogodišnji je stanovnik Medulina, aktivan član Dobrovoljnog  vatrogasnog društva i član crkvenog zbora Medulin.

Upravo je njegovom inicijativom izgrađen križ krajputaš u čast sv. Antuna Padovanskoga na Centineri 2005. godine gdje je je nekada bila crkva sv. Antuna (Antona) pustinjaka i pavlinski samostan. Osim toga, Slavko Puškadija je bio član  odbora za obnovu crkve Sv. Petra.  O svim radovima i detaljima vodio je  dnevnik, koji se čuva kod župnika, te će sigurno biti jedan od neprocjenjivih izvora.

Osim togaSlavko Puškadija zalagao se za gradnju DVD Doma  te je i dalje  aktivan u DVD-u, a osobito je zaslužan za rad s podmlatkom DVD-a. 

JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI PULA I DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU OPĆINE MEDULIN

Nesebičnim  zalaganjem i herojstvom  svih članova JVP Pula i DVD Medulin  tijekom gašenja požara sprječavaju   tragedije i  čuvaju ljudske živote i imovinu. Svojim  redovitim radom, a osobito svojom aktivnošću na gašenju požara  pripadnici JVP Pula i  DVD Medulin  doprinijeli su spašavanju  osoba, imovine i okoliša.

Dodjelom svečanih povelja Općine Medulin službeni dio Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Medulin završen je, a druženje svih uzvanika nastavljeno je uz nastup Klape Škerac te hit predstavom – komedijom „Casabianca“ u izvedbi Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiaca.

Na koncu, Općina Medulin zahvaljuje svima koji su doprinijeli razvoju i napretku Općine Medulin u proteklih 30 godina! 

Odgovori

Pin It on Pinterest