Radionicom o zelenim rješenjima u funkciji prilagodbe klimatskim promjenama u urbanim sredinama zaokružen projekt NABI

Nedavno je u organizaciji Istarske razvojne agencije u Puli održana posljednja radionica u sklopu trogodišnjeg  projekta NABI – Nature-based innovations for urban forest and rainwater management, koji se do kraja kolovoza ove godine provodi u sklopu programa Erasmus+, KA2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse.

Na radionici  je bilo  riječi o Programu razvoja zelene infrastrukture za razdoblje 2021.-2030. kojim se na temelju postojećeg stanja zelene infrastrukture u urbanim područjima opisuju razvojne potrebe i potencijali razrađuju ciljevi, prioriteti i mjere za razvoj zelene infrastrukture u urbanim područjima. Isto tako bilo je govora o modelu gospodarenja prostorom i zgradama, kao novom ekonomskom modelu koji osigurava održivo gospodarenje resursima, produženju životnog vijeka proizvoda s ciljem smanjenja otpada te povećanu uporabu obnovljivih izvora energije, te primjeni GIS sustava u prostornom planiranju s primjerima izvora besplatnih podataka.

Cilj projekta NABI je obrazovanje te razvoj edukativnih materijala koji obuhvaćaju inovativna zelena rješenja, kao doprinos prilagodbi klimatskim promjenama u urbanim sredinama.

Projektom se putem obrazovnih aktivnosti, koje je u Istarskoj županiji tijekom projekta popratilo stotinjak sudionika, prije svega doprinijelo povećanju razumijevanja i prihvaćanju alternativnih mogućnosti upravljanja zelenim površinama, a koje se temelje na prirodnim rješenjima. To se primjerice odnosi na uspostavu kišnih vrtova kao jedne od mogućnosti u domeni upravljanja oborinskim vodama,  potom zelene krovove i fasade, urbane šume, livade i vrtove.

Projekt je imao isto tako cilj podići svijest i znanje o EU Green deal ciljevima među javnim donositeljima odluka te u široj javnosti, pokazujući ekološke i društvene mogućnosti koje proizlaze iz lokalnih akcija.

Među ključnim rezultatima projekta se uz obrazovne aktivnosti može isto tako istaknuti da su izrađeni višejezični priručnici s primjerima dobre prakse prilagodbe klimatskim promjenama i upravljanja zelenim površinama i oborinskim vodama u urbanim područjima. Isti se mogu pregledati na sljedećoj poveznici: https://fliphtml5.com/bookcase/otrtc/.

Glavni partner projekta NABI je mađarski Reflex Kornyezetvedo Egyesulet, a ostali partneri  uz Istarsku razvojnu agenciju – IIDA d.o.o.dolaze iz Italije (Cooperazione per lo sviluppo dei paesi emergenti onlus – COSPE), Njemačke (Aiforia GmbH), Austrije ( Klimabündnis Österreich GmbH) i Rumunjske (Focus Eco Center). Ukupna vrijednost projekta je 186.874,00 eura, pri čemu je budžet IDA-e iznosio 25.578,00 eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest