Održivi razvoj je najvažniji temelj budućnosti

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija je jučer, u Rovinju, organizirala sedmu u nizu panel raspravu pod nazivom „Upravljanje i zaštita prirodnih resursa i izazovi održivog razvoja“. Održivi razvoj je rast koji ide ukorak s odgovornošću: onom prema okolišu, društvu, ali i nama samima. Istarska se županija od samih početaka opredijelila za održivi razvoj kao dugoročni prioritet i opredjeljenje. Na vrijeme je prepoznata potreba zaštite naših prirodnih potencijala, te potreba za osmišljavanjem i provedbom mehanizama koji osiguravaju održivi razvoj gospodarstva i racionalno korištenje prostora i resursa.

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita je uvodno poručila kako je Istarska županija pokrenula organiziranje niza panel rasprava kako bi pokazali što je sve postignuto u protekla tri desetljeća. Također, kazala je, cilj je osvrnuti se i na izazove koji Istru čekaju u budućnosti, a među kojima je svakako i pitanje održivog razvoja.  

„Kako bismo postigli ciljeve održivog razvoja zajednički moramo raditi i na podizanju svijesti javnosti o nužnosti promjena koje će u konačnici učiniti razliku“, kazala je zamjenica župana Acquavita.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga smatra, pak, da je tema panela iznimno zanimljiva i recentna.

„Mislim da se svi možemo složiti da je održivost nešto što nam treba omogućiti kvalitetan život. Kada govorim o Gradu Rovinj onda se možemo referirati na tri ključna dostignuta cilja: kvalitetno prostorno planiranje gdje od 1980. godine nismo širili građevinska područja što je pokazatelj očuvanja prirodnih resursa; izgradnja uređaja za odvodnju otpadnih voda i usvajanje zelene strategije“, kazao je gradonačelnik Paliaga naglasivši da je bitno da se zelene politike primjenjuju i da budu temelj budućeg razvoja grada.

Panel raspravu pod nazivom „„Upravljanje i zaštita prirodnih resursa i izazovi održivog razvoja“ otvorio je voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša pri Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije Bruno Kostelić koji je govorio o izazovima s kojima se Istarska županija susreće prilikom implementacije održivog razvoja među kojima je prostorno planiranje najvažniji segment upravljanja prostora.

„Tradicija Hrvatske u prostornom planiranju je jako velika, te je još osamdesetih godina prošlog stoljeća ono bilo jako dobro posloženo. Generirano je ogromno iskustvo i velik broj stručnjaka koji su to promišljali i provodili u djelo. Važan datum u tom razvoju bio je ulazak Hrvatske u Europsku uniju i implementiranje europskih direktiva u naše modele upravljanja prostorom, što je rezultiralo brojnim mehanizmima unutar prostornih planova koji nama dodatno osiguravaju da prostorom upravljamo na održiv način, ali i da koristimo europske fondove za realizaciju kvalitetnih projekata za koje nemamo dostatna sredstva u svojim proračunima“, istaknuo je Kostelić dodajući:

„Prostor je naš osnovni i najvrijednije resurs, a njegovo očuvanje znači ujedno i očuvanje naše posebnosti, Istre kao brenda. Trendovi razvoja se ubrzano mijenjaju te je za zaštitu prostora nužno jasno strateško planiranje i praćenje razvoja prema zacrtanoj viziji Istre kakvu želimo u budućnosti“.

Na panel raspravi je sudjelovala i Silvia Buttignoni, ravnateljica županijske Javne ustanove Natura Histrica, a koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije koja je istaknula kako je vrlo važno da se proširi zaštita prirodnih područja.

Na istarskom poluotoku zaštićeno je 27 područja prirode, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pridodano im je i 66 područja ekološke mreže Natura 2000, čime ukupna površina zaštićenih prirodnih vrijednosti u Istarskoj županiji obuhvaća 37 posto teritorija.

„To je doista značajna površina na području ovako male regije, međutim moje mišljenje je da moramo zaštititi još više područja jer što više toga uspijemo zaštititi i sačuvati sada, imat ćemo veći prirodni kapital za budućnost“, kazala je ravnateljica Buttignoni.

Na održanom panelu sudjelovali su i krajobrazni arhitekt i voditelj tvrtke KAPPO d.o.o. Studio za Krajobraznu Arhitekturu, Prostorno Planiranje, Okoliš d.o.o. Marko Sošić; voditeljica marketinga i komunikacija Holcim Hrvatska Julija Škoro, ravnatelj Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta Ruđer Bošković dr.sc. Martin Phannkuchen i direktor gradskog društva Odvodnja d.o.o. Rovinj-Rovigno Ognjen Pulić.

Nakon panel rasprave išlo se u vođeni obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi kojim upravlja Odvodnja d.o.o. Rovinj-Rovigno.

Odgovori

Pin It on Pinterest